Hírek

2010.06.10. 14:54

Import tojás ömlik ránk - A túlélésért küzdenek a termelők

Az EU csatlakozás egyik vesztese a magyar tojástermelő ágazat. A tojástermelés mögött jelentős feldolgozóipar nincs, a termék túlnyomó részben közvetlenül a termelőktől jut az élelmiszerkereskedelembe – fogalmaz közleményében a Tojásszövetség

Világgazdaság Online

A sokszereplős termelői kör teljesen kiszolgáltatott a piaci hatásoknak, velük szemben tőkeerős, gyakran multinacionális kereskedelmi hálózatok állnak. A magyar termelők összefogási kísérleteit a Gazdasági Versenyhivatal az EU csatlakozás után egy évvel szétzúzta – áll a szervezet közleményében.

A piacra termelő tyúkállomány 5,3 millióról 3,5-4 millióra csökkent. A héjas tojás piacot 25-30 százalékban foglalták el az importált tojások. A német piacról kiszoruló lengyel, szlovák, litván tojásfelesleg Magyarországra zúdul. A tojások hazai termelői ára 45 százalékkal esett másfél hónap alatt. Az árvízi helyzet miatt a takarmányok ára felfelé kezd mozogni, tovább növelve a tojás önköltségét.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva