Hírek

2010.06.01. 16:49

Ismét megemelik a benzinárat a hurrikánok?

Szokatlanul keménynek ígérkezik az idei hurrikánszezon, Közép-Amerikában már le is csapott az első pusztító erejű forgószél. Az ING Bank olaj-és gázipari elemzője ennek ellenére sem számít nagy átrendeződésre az olaj árában.

Gazdasági Rádió

Pletser Tamás a Gazdasági Rádiónak elmondta: a befektetők figyelmét most sokkal inkább a gazdasági kilátások kötik le, így a Mexikói-öböl olajkitermelésének részleges leállása sem mozgatná meg a túlkínálatos piacot. A szakértő így azt várja, hogy az olaj ára idén a 80 dolláros szint körül állhat be.

A mostani hurrikánszezon még nem tudni mennyire növeli a szabadpiaci olajárat, ugyanis az elemzők és az OPEC most nem számítanak termeléskiesésre a kedvezőtlen időjárás miatt.

Pletser Tamás szerint annak ellenére, hogy Európa és az Egyesült Államok gazdasága a kilábalás jegyeit mutatja, ez az olajkeresleten nem látszik, azonban ha a kilátások romlanak, akkor csökken a kereslet, ez esetben már az olajár is nyomás alá kerülhet. Utoljára a Kathrina hurrikán miatt állt le az olajkitermelés, ami termékár növekedést okozott, például a benzin ára akkor 30-40 százalékkal emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva