Hírek

2010.06.29. 13:48

Kevesebbet keresünk, mint hittük - Hol, mennyi a fizetés?

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói ezúttal az átlagfizetések mellett a jövedelmek medián értékét is vizsgálták.

Merces

Az elmúlt egy évben a Merces felmérésében résztvevők átlagjövedelme 209 ezer forint volt, míg a fizetések medián értéke 180 ezer forint. A vállalatok működési területe szerinti összehasonlításban a kutatók megállapították, hogy a bérek esetében jelentős a különbség a medián és az átlag között.

A legnagyobb különbséget a két érték között a tanácsadási szektorban találták (amely jelen esetben személyzeti, pénzügyi, munkavédelmi, energetikai tanácsadási tevékenységet folytató cégeket foglalt magába), ahol a jövedelmek átlagértéke 303 500 forint, a medián viszont ennél 32 százalékkal alacsonyabb, 230 ezer forint volt.

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalatoknál az átlag hiába 264 600 forint, ha a medián 200 ezer forint. A pénzügyi tanácsadással, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégek esetében az átlagjövedelem 268 100 forint, a medián pedig 217 ezer forint, a különbség így 24 százalék.

Hiába keresnek a lízinggel foglalkozó cégek alkalmazottai átlagban 302 400 forintot, ha a medián értéke 250 ezer forint. Hasonló a helyzet a könyveléssel, könyvvizsgálattal foglalkozó cégeknél is, ahol az átlagfizetés 202 500 forint, a medián viszont 160 ezer forint.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva