Hírek

2010.06.10. 11:03

Kósa-Szijjártó performance: előre megírt színdarab?

Soha nem fordult még elő, hogy magyar politikusok nyilatkozatai befolyásolták volna az euró/dollár árfolyamot – olvasható a Figyelő legfrissebb számában. Kósa Lajosnak és Szijjártó Péternek azonban most ez sikerült – nem elképzelhetetlen, hogy a fideszes politikusoknak épp ez is volt a célja.

Figyelő

Kettős célja lehetett a Fidesz vezetői által tett múlt heti, piac-rengető nyilatkozatoknak – derül ki a Figyelő legfrissebb számából. Egyrészt tesztelték a piacokat, megpróbálták azt a határt megtalálni, hogy mekkora hiánynövelést viselnek még el a befektetők, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU. A másik cél pedig az lehetett, hogy amennyiben nem lehet lenyomni a költségvetési mozgástér növelését a világ torkán, akkor ez hivatkozási alapot teremt a kihátrálásra a választási ígéretekből, főleg a kieső költségvetési bevételekkel járó adócsökkentésből.

Londoni elemzők szerint a taktikázás veszélyes, hiszen ha nem hiteles a baj kommunikálása, akkor a jó híreket sem fogja elhinni a világ. Meglátásuk szerint Magyarország – vagyis egészen pontosan Kósa Lajos és Szijjártó Péter – teljesen feleslegesen keltett pánikot.

A felelőtlen nyilatkozatok egyébként egészen odáig vezettek, hogy az Orbán-kormány kénytelen volt hirtelen teljes fordulatot végrehajtani a kommunikációjában. A kapkodásnak nyilvánvaló jele volt Varga Mihály múlt szombati sajtótájékoztatója, amelynek fő motívuma az volt, hogy „hamisak a számok, de nem mondom el, hogy melyikek és mennyire”. Mindenesetre az addig 7,0-7,5 százalékos idei államháztartási hiány lehetőségéről szóló nyilatkozatokat egy pillanat alatt felváltotta a „tartható az idei 3,8 százalékos GDP-arányos cél” kijelentés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva