Hírek

2010.06.15. 10:46

Merkel-Sarkozy szövetség: Szigort és bankadót!

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök megújította a felszólítását a globális bankadó és a pénzügy tranzakciók után kivetendő adó bevezetésére.

Reuters - Világgazdaság Online

A két vezető közölte, hogy közös levélben fordulnak a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G20-ak elnökéhez az e hónapban tartandó csúcsértekezlet előtt. A Reuters szerint Németország és Franciaország egyetértett abban, hogy az Európai Uniót mind a 27 tagállamnak kell kormányoznia, nem csupán az euróövezethez tartozó országoknak, ahogy azt Párizs korábban javasolta.

Sarkozy a Merkellel tartott berlini közös sajtóértekezleten azt is kijelentette: "Németország és Franciaország elhatározta, hogy közös politikát folytatnak, azért, hogy megadják Európának az eszközöket a célkitűzéseik elérésére." Az EU-nak pedig meg kell győznie a pénzpiacokat arról, hogy a közösség együttes választ képes adni a válságra és a görög adósságproblémára.

Merkel hangsúlyozta, hogy szükség van az államadósság elhatalmasodásával küzdő tagállamok szigorúbb büntetésére. A kancellár felvetette: megvonhatnák a szavazati jogok azoktól az országoktól, amelyek tartósan megsértik a költségvetési hiányra vonatkozó szabályokat. Sarkozy ehhez hozzáfűzte: mindkét ország úgy látja, hogy a problémákat az együttműködés erősítésével és nem új intézményekkel lehet megoldani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva