Hírek

2010.06.15. 08:10

Olvad az év eleji optimizmus

Az építőipar egyre lejjebb süllyed a friss statisztikák szerint – Várják az ágazat helyzetének rendezését

VG

Az év eleji pozitív várakozásokat megcáfolva mind gyorsabb iramban folytatódik az építőipar térvesztése, a termelés volumene áprilisban 15,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor. A szezonálisan tisztított adatok szerint az áprilisi teljesítmény 8,1 százalékkal múlta alul a márciusit. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első négy hónap összesített produktuma 12 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Áprilisban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt a tavalyitól, az épületek építése 13,3, az egyéb építményeken végzett munkák volumene pedig 18,2 százalékkal volt kisebb az előző évinél. Az egy hónappal korábbi adathoz viszonyítva sem rózsás a kép: az épületek építése 15,5, az egyéb építményeké 1,7 százalékkal esett vissza. Az év első négy hónapjában pedig 12,1, illetve 11,8 százalékos a mérséklődés.

Az építőipar ágazatai közül áprilisban az épületek építése ágazat termelése 3,9 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények építése ágazaté azonban 15,6 százalékos elmaradást mutat a tavalyi azonos időszaki adathoz képest. Ugyanakkor óriásit – 27,4 százalékot – zuhant a speciális szaképítés ágazat termelése, melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva