Hírek

2010.06.02. 08:58

Parragh: el kell ismerni a Bajnai-kormány teljesítményét

A növekedést segítő, ugyanakkor az egyensúlyt megtartó gazdaságszerkezet kialakítását várja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az új kormányzattól - hangsúlyozta kedd este Brüsszelben Parragh László, a kamara elnöke.

MTI Eco

Parragh a Brüsszeli Magyar Gazdasági Klub kerekasztal rendezvényén beszélt, amelynek témája a magyar gazdaság jövőképe volt az Európa 2020 elnevezésű uniós fejlesztési stratégia fényében.

Megállapította, hogy Magyarország 2006 óta nem közelít a fejlett EU-országok szintjéhez: nagyjából 2008-ig stagnálás volt, azóta növekszik a lemaradás. A hibák közt említette a helytelen privatizációs gyakorlatot - például az energiaszektorban -, a kamatterhek növekedését, az olcsó munkaerőre és a gyenge forintra épülő foglalkoztatáspolitikát. Szerinte a szakképzést tönkretették, a konvergenciaprogram lelassította a gazdaságot, az EU-forrásokat pedig nem gazdasági szerkezetátalakításba, hanem infrastruktúrába, "betonba" fektették, ami fejlettebb országok gyakorlatában lett volna csak helyes. Úgy fogalmazott, hogy a gazdasági válság bizonyos értelemben "jókor jött", és megbukott "az ultraliberális gazdaságpolitika".

Ugyanakkor - tette hozzá - el kell ismerni a Bajnai-kormány teljesítményét, amely helyreállította az egyensúlyt. Ha ez nem történik meg, "mi lettünk volna a görög példa" - vélekedett.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva