Hírek

2010.06.22. 13:47

Pedagógusok méltánytalan helyzete - Mennyit visznek haza?

Még javában tartanak az államvizsgák, egyes helyeken már megkezdődtek a felvételi próbatételek is, más oktatási intézményekben pedig – az árvizek és az esők ellenére – a diákok és tanárok már a vakációval vannak elfoglalva. A hamarosan ismét átalakuló magyarországi iskolarendszerrel kapcsolatban a közfigyelem megélénkülő érdeklődése kíséri az oktatásban dolgozó tanárok és pedagógusok élethelyzetét és jövedelmi viszonyait.

merces

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói legutóbb azt vizsgálták meg, hogy a különböző tanári szakmák bérei miként alakultak az elmúlt egy évben, és azok összehasonlításra kerültek az országos átlaggal illetve a diplomás munkavállalók bérszínvonalával. (Nos, a tanárok mindkettőhöz képest kevesebbet keresnek.)

A Merces kutatói szerint az országos bruttó átlagbér hazánkban 209.200-, Ft, ennél persze lényegesen magasabb a diplomával rendelkező munkavállalók fizetési átlaga, mely országos szinten eléri 309.700-, forintot.

Az egész oktató szférában azonban csak az egyetemi tanárok és a főiskolai oktatók lehetnek elégedettek, hogy a magyarországi átlagbérszínvonalnál magasabb (havi bruttó 247.300- Ft) az átlagkeresetük.
Az országos átlagbérekhez viszonyítva a legtöbb oktatói csoport jelentősen rosszabbul keres.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva