Hírek

2010.06.08. 16:10

Svájc nemet mondott a banktitok megosztására

A svájci parlament alsóháza ma nemet mondott arra a javaslatra, amely lehetővé tenné az ország legnagyobb pénzintézete, az UBS számára, hogy megossza egyes számlatulajdonosainak adatait az Egyesült Államok hatóságaival.

Reuters - Világgazdaság Online

A felsőház már rábólintott a javaslatra, amely megoldást jelenthetne az amerikai-svájci pénzügyi konfliktusra. Az Egyesült Államok azt kéri Svájctól, hogy járuljon hozzá a banki adatok nyilvánosságra hozásához azokban az esetekben, amikor felmerül az adóelkerülés gyanúja.

Az alsóház mai, elutasító döntése vélhetően csak késlelteti a szabályozás elfogadását, a két háznak most egyezségre kell jutnia a jogszabály szövegét illetően. Christophe Darbellay, a centrista Kereszténydemokrata párt politikusa a Reutersnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a megállapodás teljes elutasítása miatt a cégek elbizonytalanodhatnak Svájc megítélését illetően, ez pedig méregként hathat a svájci gazdaságra.

Washington tavaly augusztusban döntött arról, hogy ejti az UBS ellen adóelkerülés miatt emelt vádat, ha a cég az év végéig 4 450, svájci bankszámlával rendelkező amerikai polgár adatait kiadja neki. Ez ellenkezik a jelenleg hatályos, svájci banktitok-törvénnyel, ugyanakkor az UBS-nek elemi érdeke a módosítás elfogadása, mivel ellenkező esetben az Egyesült Államok megtilthatja a pénzintézetnek, hogy amerikai területen pénzügyi tevékenységet folytasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva