Hírek

2010.06.17. 09:47

Szuperbruttó eltörlése: csak jövőre!

A bankadóért cserébe tisztába tenné a kormány a portfóliójukat, a devizahiteleseket pedig összetett programmal védené Matolcsy György, aki a Figyelő című hetilapnak adott interjút.

Origo -Figyelő

"Kőbe vésett szám" - így jellemezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a bankadóból költségvetési bevételként várt 200 milliárd forintot. Szerinte az ország pénzügyi stabilitásának megőrzéséhez elengedhetetlen ez az összeg, ugyanakkor a miniszter elfogadta, hogy a bankrendszer sincs könnyű helyzetben.

Matolcsy György szerint kemény volt a bankokkal folytatott tárgyalás, viszont lát lehetőséget megállapodásra, olyanra, amely egyszerre teljesíti a kormány döntését és tisztítja a bankok portfólióját. Ezzel arra utalt a miniszter, hogy az állam a bankoknak az adóért cserébe a rossz hitelek átvállalását ajánlja.

Az adórendszer változásaival kapcsolatban Matolcsy György kijelentette, hogy a szuperbruttó eltörlése csak jövőre történik meg. "Kétéves átállásban kivezetjük a félszuperbruttó és az adójóváírás intézményét is, és szélesítjük az adóbázist a minimálbéresekkel úgy, hogy közben mindenki jól jár" - mondta a miniszter a Figyelőnek. A magánnyugdíj-pénztárak államosítását "a magyar városi legendák újabb szép színfoltjának" nevezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva