Hírek

2010.06.30. 11:16

Tűzoltásra van szükség - Totális káosz a közbeszerzésekben

A kormány nyárra ígéri a szabályok módosítását és 2011 tavaszára az új törvényt

Kocsi Margit

Miközben az Európai Unióban fontos célkitűzés, hogy a kis- és középvállalkozások nagyobb arányban vegyenek részt a közbeszerzési eljárásokban, szakértői vélemények szerint Magyarország messze elmarad a legtöbb tagállamtól a közbeszerzési lehetőségek ilyen kihasználásában. A kormány tűzoltó jelleggel most próbál változtatni az áldatlan helyzeten. Nagy kérdés, hogy a készülő intézkedések elegendők lesznek-e a remélt változások eléréséhez, vagy még több, még radikálisabb lépésekre lenne szükség.

Míg az EU többi országában a közbeszerzési tenderek beszerzési értékének mintegy felét a kis- és középvállalkozások nyerik, nálunk ez az arány nem éri el a 40 százalékot. Először erre hívta fel a figyelmet Simon Gábor, a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda vezető jogásza, hivatalos közbeszerzési tanácsadó. Szerinte a jelenlegi magyar közbeszerzési törvény pro forma megfelel az uniós elveknek, de nagy hiányossága, hogy ami a kkv-k szempontjából fontos lenne, a részajánlattétel nálunk még nem minden esetben kötelező, pedig erre már ajánlást is tett Magyarországnak az Európai Bizottság. A probléma megoldása egy ideje különösen aktuális az állami források szűkössége és az építőipari körbetartozások miatt. Ugyanakkor Simon Gábor arra is rámutatott, hogy a hazai kkv-k helyzetbe hozásához nem elég a közbeszerzési szabályozás módosítása, az ajánlatkérők vállalkozásbarát megközelítésére is szükség lenne.

Mindez egyrészről fokozná a versenyt és az ajánlatkérőknek kedvezőbb ajánlatokat eredményezne, másrészről lehetővé tenné a kkv-k számára a növekedést, ez pozitívan hatna a teljes európai gazdaságra. Emellett ahhoz, hogy a magyar kis- és középvállalatok eredményesen indulhassanak az uniós értékhatár feletti tendereken, kulcsfontosságú lenne, hogy időben és rendszeresen értesüljenek az ajánlattételi lehetőségekről. „Ebben például az önkormányzatok és a civilszervezetek is nagyobb szerepet vállalhatnának” – jegyezte meg a szakember.

A tagállamok közbeszerzéseinek értéke az elmúlt években az EU összesített bruttó hazai termékének mintegy 15 százaléka volt. A kkv-k részesedése a közbeszerzési szerződésekből érték szerint országonként 30 és 80 százalék között mozog: 42 százalék az EU-átlag, 78 Szlovéniában, 77 Szlovákiában, alig 40 százalékos Magyarországon, míg a skála másik fertályán 35 százalékos Franciaországban és 31 százalékos Nagy-Britanniában.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva