Hírek

2010.07.14. 17:26

12 milliárdos hiány a külügyi tárcánál?

Súlyos politikai felelősség terheli az előző kormányzatot, amiért hiányzik a Külügyminisztérium idei költségvetésének nagyjából egyharmada – jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának szerdai ülésén. Szabó Vilmos korábbi külügyi államtitkár szerint a kormányváltáskor átadták a költségvetési adatokat.

MTI

Németh Zsolt külügyi államtitkár közlése szerint legalább 12 milliárd forint a szaktárca idei költségvetésének várható hiánya, amely akár 15-16 milliárd forint is lehet; ez a Külügyminisztérium éves büdzséjének nagyjából egyharmada.

A hiány elmaradt ingatlaneladásokból, 12 külképviselet bezárásának költségeiből, be nem fizetett nemzetközi szervezeti tagdíjakból, a szuperbruttósításból keletkező kifizetési kötelezettségekből és az alultervezett, 272 forintos euróárfolyammal számoló devizaárfolyamból tevődik össze – mondta el Németh.

Magyarország nem fizetett ki 5,7 milliárd forintnyi tagdíjat több nemzetközi szervezetben, például a NATO-ban, a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO), az Európa Tanácsban, vagy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) – sorolta. Hozzátette: Külügyminisztérium költségvetésben megtakarítás helyett további 1,3 milliárd forintos hiányt okozott 12 külképviselet bezárása és a tervezett, de elmaradt elbocsátások. Elmondása szerint ezeken a külképviseleteken dolgozókat elbocsátás helyett „szétterítették más állomáshelyeken”. „Ezeknek az egyéni érdekeknek az érvényesítése lehetetlenné tette a várt takarékosságot” – tette hozzá.

Németh megemlítette, hogy például Düsseldorf és Chicago esetében a mai napig fizeti a külügyminisztérium a bezárt külképviseleti ingatlanok bérleti díját. Az idei külügyminisztériumi költségvetési keret hiányát növeli az is, hogy szerinte „egészen elképesztő módon” 2,8 milliárd forintos bevételt terveztek benne ingatlaneladásokból, de semmilyen ingatlant nem adott el a Külügyminisztérium, még meg sem kezdte az eladás előkészítését - jelentette ki. A külügyi államtitkár elmondta, hogy a bérek szuperbruttósításából fakadó hiány 85 százalékát ugyan fedezi a költségvetés, de 15 százalékát nem.

„Ez az 1,6 milliárd forint sem áll a minisztérium rendelkezésére” – mondta Németh. Szerinte jelentős árfolyamveszteséget is el kell majd könyvelnie a tárcának az alultervezett devizaárfolyam miatt. Ezzel valószínűleg egy milliárd forintos hiányt fog keletkezni a külügyi államtitkár szerint. Németh Zsolt bírálta a szocialista kormányt, amiért 3,5 milliárd forintért „elkótyavetyélte” a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületét, a New York-i konzulátus vitatott bérleti díja ügyében pedig 200 ezer dollár veszteséget okozott egy ügyvédi iroda bevonása.

Szabó Vilmos, a külügyi bizottság egyik szocialista tagja, aki a Bajnai-kormány idején volt külügyi államtitkár úgy vélekedett, hogy „pontosan benne voltak az átadás-átvételi dokumentumban” a Németh által említett adatok. A nemzetközi tagdíjak elmaradásáról elmondta, hogy azt „a központi költségvetés szokta kifizetni, a Külügyminisztérium nyilvántartja, a terhelés pedig az általános tartalék terhére történt.” Szerinte a külképviseletek bezárásakor „az első év nyilvánvaló, hogy nem hozza meg a nyereséget”. Az elmaradt elbocsátásokról pedig kijelentette, hogy „tudatosan és szándékosan nem tettük utcára a dolgozókat”. Ugyanakkor számon kérte a Fidesz korábbi ígéretét, amely szerint kormányra kerülésük után azonnal újranyitják a bezárt állomáshelyeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva