Hírek

2010.07.14. 17:47

A kormány válasza az EKB-nak

A kormány szerdai ülésén megállapította, hogy a költségvetési szférában dolgozó vezetők esetében a havi 2 millió forintos fizetési korlát bevezetése helyes döntés - közölte a miniszterelnök szóvivője szerda délután.

MTI - Világgazdaság Online

Szijjártó Péter az Európai Központi Bank (EKB) a jegybanki dolgozók bérének módosításáról szóló állásfoglalásával kapcsolatban ismertette a kormány megállapításait. Mint mondta, a kabinet leszögezte azt is: a kölcsönös felelősségvállalás és a valós közteherviselés jegyében senki sem húzhatja, vonhatja ki magát az előző kormány által okozott gazdásági nehézségek kezelése alól.

A kabinet megállapította az is - fűzte hozzá -, hogy mind az MNB-vel, mind Európai Központi Bankkal való egyeztetések az előírásoknak és jogszabályoknak megfelelően történtek.

Mint ismeretes, az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet közleményben fejezte ki elégedetlenségét a Magyar Nemzeti Bank vezetőit érintő döntések miatt. Az EKB szerint egyetlen kormány sem módosíthatja egyoldalúan országa központi bankja vezetőinek fizetését. A jegybanki függetlenséget sértené, ha a törvényben lefektetett számokat megváltoztatnák az érintettek megkérdezése nélkül. Ha elfogadják a törvénytervezetet, az MNB semmilyen vagy csak korlátozott ellenőrzéssel bírna a saját munkavállalói fölött, ez pedig megengedhetetlen. Lehetnek ugyan módosítások, de azok kizárólag a jövőbeni kinevezésekre vonatkozhatnak.

Súlyos bírálattal illetik a törvényjavaslat tartalmi része mellett elfogadtatásának módját is. Az uniós szabályozás szerint a jegybanktörvény módosítása előtt kötelező a konzultáció az EKB-val, mégpedig legalább egy hónapot hagyva arra, hogy tanulmányozhassák a javaslatot. A tervezetet július 1-jén nyújtották be konzultációra, az elfogadás legkésőbbi várható időpontja július 19-e, vagyis ezt a szabályt nem tartotta be a magyar kormány. Az egy hónapos határidő lerövidíthető, ha különleges sürgősségre hivatkoznak, de az EKB véleménye szerint a magyar fél indoklása nem volt megfelelő ahhoz, hogy rendkívül sürgősnek nyilváníthassák az ügyet.

Az EKB és a kormány közti pengeváltásról többet itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva