Hírek

2010.07.01. 12:32

A strandokkal minden rendben, de nem árt az elővigyázatosság

Kitűnőnek minősítette a tisztiorvosi szolgálat a kedvelt hazai tavak vízminőségét, megfelelőek a strandok is, de az árvizek miatt a folyóvizekkel csínján kell bánni. Ugyan még csak pár napig volt nyár az idén, de már van áldozata a fürdőzésnek. A tizenhat éves biztonsági szabályok már nem felelnek meg a balesetveszélyes élmény berendezéseknek.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Az idén még nem szabott ki büntetést a fürdőket és strandokat üzemeltető cégekre az országos tisztiorvosi szolgálat, bár Mándy Eszter, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főorvosa azt reméli: a szezon előtti ellenőrzések pozitív tapasztalatai alapján erre nem is lesz szükség. Megszemlélték a strandokat, és nincs panaszuk a vizek minőségére, megvannak a működtetők üzemeltetési engedélyei, megfelelőek a vízkezelés módszerei. Nem csupán a medencék, de a kiszolgáló épületek, a mosdók, a parkok is rendben vannak, megfelelő számú úszómester ellenőrzi a fürdőzőket. Jó minőségű a Balaton és a Velencei tó vize, ám a folyók egyelőre még "érzik" a hetekig tartó esőzések sérüléseit, szerencsére a vizük hőfoka sem csábító. A tisztiorvosok amúgy nem csak a szezon nyitás előtt, hanem évente legalább kétszer mindenhol ellenőriznek, s ha hibára lelnek, úgy utóellenőrzést is végeznek. Nem ritka az akció ellenőrzés, s ha bármilyen panasz érkezik hozzájuk, azt is kivizsgálják.

Immár három éve kizárólag vízforgatós berendezéseket alkalmazhatnak a medencés fürdőkben, amelynek célja, hogy a víz mozgása egyenletes legyen. A medencébe került szennyeződések ugyanis a víz tetején "megülnek", onnan kell folyamatosan lefolyatni azt. A doktornő nem tudja elhallgatni: sokan, annak ellenére, hogy mindenhol öles betűkkel figyelmeztetik őket a fürdés előtti kötelező zuhanyozásra, a medencében mossák le az olajos izzadtságot, ami nem csak illetlen, de a szenny mások egészségét is károsítja.

Amúgy a vízforgatós rendszerrel meghatározott időrendben fertőtlenítőt is adagolnak a medencébe. A tisztiorvosok időszakos ellenőrzései mellett az üzemeltetőknek folyamatosan vizsgálni kell a víz minőségét, s, hogy megfelelő-e a fertőtlenítőként alkalmazott klór mennyisége, s naponta legalább kétszer bakteriológiai mintát is kell venniük. Mindezt dokumentálni kell, hogy a hatóságnak bármelyik pillanatban bemutathassák azt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva