Hírek

2010.07.26. 11:41

A Valutaalap ugyan mumus, de van postacíme

A valutaalapi tárgyalásokon részt vett az EU-küldöttség is, és a kiszivárgó hírek szerint éppen az Unió volt "keményebb" tárgyalófél Magyarországgal szemben - nyilatkozta Bod Péter Ákos a Duna TV-ben.

Duna TV - Világgazdaság Online

Az EU példát statuál?

Miért "keménykedik" az EU? Részben azért, mert a magyar renomé nem jó.  Magyarország ugyanis az egyetlen állam az Unióban, amely belépése óta (2004) soha nem teljesítette a három százalékos költségvetési deficit-maximumot. Hazánk képtelen teljesíteni egy feltételt amit egyébként muszáj volna - érvelt a szakember.

Bod Péter Ákos nem zárta ki azt sem, hogy a Magyarországgal szembeni fellépés lehet üzenet is Görögországnak, Spanyolországnak, Portugáliának, Olaszországnak - azoknak az államoknak, amelyek vagy megsértették a költségvetési hiány felső határértékét, vagy a körül vannak.  Az üzenet pedig az lehet: vigyázat, komolyan vesszük a szabályokat!

Éltanulóként a szégyenpadon?

A Der Standard szombati vendékommentárjában Ernst Michael Brauner mindezt úgy kommentálta: "az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság". Magyarország 2004-ben örömmel és büszkén csatlakozott az EU-hoz. "Rajtuk példát statuálni azért, hogy az eladósodott uniós tagállamokban észhez térjen néhány hataloméhes politikus és telhetetlen menedzser, beteges dolog, és méltatlan az EU tagállamaihoz" - fogalmazott Brauner.

Megy-e vagy sem majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nélkül? Illetve: a hiánycél teljesülésén túl a cél teljesítésének módját is számon kérheti hazánkon a korábban hitelt nyújtó Valutaalap, avagy sem?  - hangzott a Heti Hírmondó kérdése.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva