Hírek

2010.07.07. 10:04

Alkotmánybíró lehet az egykori ombudsman

A parlament a nyári szünet előtti ülésnapon, július 19-én választ alkotmánybírákat. A Népszabadság értesülése szerint Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos is a Fidesz jelöltjei között lehet.

Népszabadság

Az Országgyűlés immáron másodszorra futott neki a bizottság megalakításának, az első, már elfogadott szabályozást ugyanis Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra. Az eseti bizottságban a benyújtott javaslat szerint tíz kormánypárti és öt ellenzéki képviselő lesz. A jelöléshez elegendő nyolc szavazat, vagyis a végeredmény borítékolható: az lesz alkotmánybíró, akit a Fidesz–KDNP frakciószövetség akar.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője már korábban bejelentette: pártja Bihari Mihályt jelöli alkotmánybírónak, az egykori szocialista képviselő már volt az AB elnöke is.

A Fidesz és a KDNP még nem döntött arról, ki lesz a másik alkotmánybíró-jelöltjük. A lapot úgy tájékoztatták, hogy egyelőre „több név is forog”, köztük Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos, illetve Marosi Ildikó bírónő ajánlása is felmerült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva