Hírek

2010.07.28. 05:00

Deficit: haladékremények

Jövőre kell lezárnunk a túlzottdeficit-eljárást, de majd jönnek a többiek is. A magyar kormányfő lát lehetőséget arra, hogy a 3 százalékos küszöb elérését egységes dátumhoz kötnék az EU-ban, brüsszeli források szerint azonban ez – bár nem zárható ki – egyelőre nem tűnik valószínűnek.

VG

A magyar kormány számára igen előnyös lenne, ha a költségvetésideficit-csökkentés is egységes eljárás szerint zajlana az unióban, ez azonban egyelőre nem tűnik valószínűnek. Miközben Magyarország mind az ellene folyó túlzottdeficit-eljárás, mind saját konvergenciaprogramja szerint jövőre már köteles lenne 3 százalék alá szorítani az államháztartás hiányát, Orbán Viktor a napokban arra utalt, hogy ez a helyzet az uniós miniszterelnökök októberi csúcstalálkozója után megváltozhat.

A magyar kormányfő lát lehetőséget arra, hogy a 3 százalékos küszöb elérését egységes dátumhoz kötnék az EU-ban, brüsszeli források szerint azonban ez – bár nem zárható ki – egyelőre nem tűnik valószínűnek. Jelenleg a tagállamok 2011 és 2014 közötti időpontban kötelesek rendbe szedni a költségvetésüket, és a legkorábbi, jövő évi határidő valóban csak Magyarországot és Máltát érinti. Hazánk azonban immár hetedik éve nem tesz eleget a közösségi elvárásoknak. Finanszírozási szempontból a következő néhány év még kockázatosnak bizonyulhat, ám kedvező esetben boldogulhatunk az IMF nélkül is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva