Hírek

2010.07.26. 11:24

Elmulasztott alkalmat jelentenek a stressz tesztek

Az Európai Unióban végzett stressz tesztek arra a megállapításra jutottak, hogy a bankoknak 3,5 milliárd eurónyi tőkét kell előteremteniük, ez tizede az elemzők által becsült minimális összegnek.

Bloomberg - Világgazdaság Online

"A stressz tesztek hasznosnak bizonyultak számos területen" - vélte Huw van Steenis, a londoni Morgan Stanley európai bankokat kutató részlegének vezetője. Ugyanakkor a tesztek szerinte a reményeikkel ellentétben nem fognak változtatni a helyzeten, és bizonyos értelemben még elmulasztott alkalmat is jelentettek – vélte a Morgan Stanley munkatársa a Bloomberg szerint.

Van Steenis szerint a piac azt remélte, hogy a vizsgálat segítségével megerősíthetik az európai bankokat. Lothar Mentel, a londoni Octopus Investments Ltd. fő befektetési igazgatója úgy fogalmazott: "Ha legalább egyetlen egy olyan bank lett volna, amelyről a piacok nem várták, hogy elbukik, az nagyobb hitelességet adott volna a stressz teszteknek." 

Sőt, Komal Sri-Kumar, a Los Angeles-i TCW Group Inc. menedzsere és vezető globális stratégiája egyenesen azt mondta, az a hét bank, amely a teszteken elbukott, már korábban szerepelt a megfigyelési listákon. A tesztek nem mondanak semmi olyat, amit már ne tudnánk."

A Cashline ehhez hozzáteszi, hogy a tesztkörnyezet eleve mesterséges állapotot feltételezett ráadásul úgy, hogy a bankok esetében csak a kereskedési könyvet vizsgálta. Ez azokat az eszközöket tartalmazza, amelyeket a bank nagyon rövid távon tart és szándékában áll rövidesen értékesíteni. Egyes hosszabb lejáratú eszközöket, pl. állampapírokat azonban befektetési céllal (akár lejáratig tartva) sokkal tovább is megtarthat a pénzintézet, ezeket azonban nem a kereskedési könyvben mutatják ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva