Hírek

2010.07.14. 14:35

Elrendelték a hőségriadót

Elrendelte a hőségriadót szerdán az országos tiszti főorvos. Paller Judit győri sajtótájékoztatóján elmondta, hogy most a Délnyugat-Dunántúl megyéinek kivételével mindenhol érvénybe lép a harmadfokú riasztás - vagyis a hőségriadó -, amely csütörtöktől az egész országra érvényes lesz.

MTI

A vasárnap érkező hidegfront hatására talán egy fokozatot enyhíteni lehet majd a riasztáson - tette hozzá. Arra kérik minden olyan üzlethelyiség, hivatal üzemeltetőjét, ahol légkondicionáló működik, hogy nyissa meg termeit az emberek előtt, hiszen negyedórás vagy félórányi hűsölés is elviselhetőbbé teszi a hőséget.

A harmadik fokozat kapcsán a szakember arról beszélt: felkérik a kórházak, a mentőszolgálat és az önkormányzatok illetékeseit a nagyobb odafigyelésre, valamint arra, hogy készüljenek fel a fokozódó hőség jelentette kihívásokra. Paller Judit megemlítette: a forróság nem csupán azt jelenti, hogy az átlagosnál többen jelentkeznek az egészségügyi intézményekben, hanem azt is, hogy a magas hőmérséklet a szokásosnál jobban próbára teszi ezek technikai eszközeit, rendszereit.

Az országos tiszti főorvos arra figyelmeztetett: aki teheti, az viseljen világos, könnyű, természetes anyagból készült ruhát, továbbá ne fogyasszon alkoholt és cukros, szénsavas italokat, az előbbiek ugyanis vizet vonnak el, az utóbbiak pedig - puffadást okozva - a légzést nehezíthetik. Célszerű kerülni vagy kisebb szakaszokba osztani a fizikai munkát, szellőztetni pedig este, éjjel és reggel ajánlott.

Aki gyógyszert szed, az konzultáljon orvosával arról, szükséges-e változtatni annak rendjén, valamint különösen figyelni kell a kisgyerekekre, akiknek még nem állt be a vízháztartásuk - sorolta Paller Judit.

Kitért arra: a második riasztási fokozat idején általában 15, a harmadiknál 30 százalékkal nő a halálozások száma, ezek oka éppúgy lehet baleset, mint a hőség okozta túlzott fizikai igénybevétel. A legveszélyeztetettebbek a magas vérnyomással, keringési zavarokkal küzdők, valamint a 65 éven felettiek - jegyezte meg.

A hőség miatti harmadik riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha a középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva