Hírek

2010.07.08. 05:00

Enyhül a magyarok pesszimizmusa

GfK: a magyarok háromnegyedének nincs semmilyen megtakarítása, de tavalyhoz képest (akkor még tízből nyolcan gondolták így) idén már csak minden második honfitársunk vélekedik úgy, hogy kevesebbet fog megtakarítani mint korábban.

VG

Míg az Egyesült Államokban szinte mindenkinek van félretett pénze, és az európaiak kétharmada is rendelkezik tartalékokkal, hazánkban a lakosság körében 74 százalék a megtakarítással nem rendelkezők aránya – derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal legfrissebb tanulmányából. Az idén tavasszal készült felmérés górcső alá vette az európai és az amerikai háztartások vagyoni helyzetét, a leggyakrabban preferált befektetési formák jelenlegi és jövőben várható pozícióját, valamint azt is, hogyan alakulnak a lakossági megtakarításra vonatkozó várakozások. A háztartások vagyoni helyzetét vizsgálva elmondható, hogy az ingatlanokat nem számítva az európaiak felének 25 ezer eurónál kisebb vagyona van, 9 százalékuké 25 ezer és 50 ezer euró közötti, 4 százalékuknak pedig 50 ezer eurót meghaladó a vagyona. Szűkebb régiónkban a megkérdezett háztartások 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 5000 euró alatti a magánvagyona, de hazánkban csak a válaszadók 17 százaléka sorolta magát ebbe a kategóriába. A magyarok 7 százalékának van 5–15 ezer, 2 százalékának pedig 15–25 ezer eurós megtakarítása, és csak százból egy honfitársunk vagyona haladja meg a 25 ezer eurós határt.

Ami az igénybe vett befektetési formákat illeti, Európában a megtakarítással rendelkező lakosság háromnegyede bankbetétben tartja a pénzét. A második helyen az életbiztosítások állnak, a megkérdezettek 43 százaléka ezt a befektetési típust választotta. Részvényekben és részvényalapú befektetési alapokban az európaiak 29 százaléka gyarapítja a megtakarítását, nyugdíjalapokban egynegyedük, kötvényekben pedig 12 százalékuk fialtatja a pénzét.

A nyugati világgal ellentétben Közép-Európában kevésbé jellemző, hogy a megtakarítók értékpapírban tartanák a vagyonukat – a kockázatosnak tekinthető részvényeket és a biztonságosabb kötvényeket is kevesen vásárolják. Ezt leszámítva viszont a térségben kialakult preferencia-sorrend hasonló a nyugat-európaihoz. A bankbetét a legkedveltebb befektetési forma, ezt követik az életbiztosítások és a nyugdíjalapok.

„Magyarországon kevésbé kiegyenlített a befektetési portfólió. Az összes megtakarító közül honfitársaink 62 százaléka vagyonának nagy részét bankbetétekben tartja, életbiztosításba 25, nyugdíjalapba 12, részvénybe és/vagy részvényalapba pedig mindössze 10 százalékuk fekteti be megtakarításait” – mondja Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója. A bankbetétek népszerűségét mutatja az is, hogy arra a kérdésre, vajon a magánbefektetők mely befektetési formákat részesítenék előnyben, ha rendelkezésükre állna 50 ezer, illetve Közép-Európában 25 ezer euró, a megkérdezettek egybehangzóan a bankbetéteket választanák első helyen.

Különböző befektetési lehetőségek rangsorai itt találhatók: Befektetési alapok, Nyugdípénztárak, Unit-linked életbiztosítások

Az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó, a megtakarításokkal kapcsolatos várakozásokat firtató kérdésre kapott válaszok szerint kontinensünkön tízből négyen gondolják úgy, sokkal kevesebbet vagy valamivel kevesebbet fognak megtakarítani, mint korábban. Valamivel magasabb arányt képviselnek azok, akik várhatóan ugyanannyit tesznek majd félre. Ezzel szemben az amerikaiaknak csak egynegyede borúlátó, 38 százalékuk pedig kifejezetten optimista. A magyarokra ebben a kérdésben az európai pesszimizmus a jellemző: minden második honfitársunk úgy véli, kevesebbet, 44 százalékuk szerint pedig ugyanannyit tud megtakarítani, mint eddig. Tavalyhoz képest ugyanakkor csökkent a borúlátás, akkor ugyanis még tízből nyolcan gondolkoztak hasonlóképpen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva