Hírek

2010.07.07. 17:35

Félszázaléknyi GDP tűnhet el a különadó miatt

A hazai bruttó hazai termék akár 0,4 százalékát is eltüntetheti a pénzügyi szolgáltatókra kivetni tervezett különadó – állapítja meg a Költségvetési Tanács elemzése. A testület szerint a pénzügyi intézmények tervezett adója több mint 165 milliárd forinttal növeli az államháztartás idei bevételeit.

Világgazdaság Online

A testület álláspontja szerint a bankadó hatásai igen erőteljesen érzékelhetők lesznek a következő években, a különadó a gazdasági teljesítmény szinte minden formáját fékezi, mérsékli a fogyasztást, visszaveti a beruházási kedvet, rontja az ország nettó exportpozícióját, csökkenti a versenyszektor béreit és a foglalkoztatottságot.

Az elemzés szerint a jelenlegi szabályozási környezet mellett a bankok képesek akár a terheik hatvan százalékát áttolni a lakosságra. Drágulhatnak a banki szolgáltatások, ez elsősorban a változó kamatozású jelzáloggal biztosított hiteleken, a kedvezőtlenebb betéti kamatfeltételeken és a banki tranzakciós díjakon lesz érzékelhető. Ennek elkerülése csak a jelenlegi szabályozási környezet változtatásával érhető el.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint 60-70 százalékos adóteher nem tartható fenn tartósan egy szektorban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva