Hírek

2010.07.02. 18:05

Hollandia 36 év után győzte le Brazíliát

Elsőként Hollandia jutott a legjobb négy közé a labdarúgó-vb-n, miután a pénteki, első negyeddöntőben 2-1-re legyőzte az ötszörös győztes Brazíliát.

bama (Forrás: MTI)

A dél-amerikaiak az első félidőben jobban futballoztak és Robinho révén a vezetést is megszerezték. A hollandok a fordulást követően Julio Cesar hatalmas hibáját kihasználva egyenlítettek, majd egy szöglet után Sneijder révén előnyhöz jutottak. A brazilok elveszítették a fejüket, Felipe Melót kiállították, ez pedig el is döntötte a találkozót.

Eredmény, negyeddöntő

Hollandia-Brazília 2-1 (0-1)
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 40.186 néző.
Gólszerzők: Felipe Melo (53., öngól), Sneijder (68.), illetve Robinho (10.)

10. perc: Felipe Melo óriási labdával "lepte meg" a védők gyűrűjéből kilépő Robinhót, aki kapásból Stekelenburg mellett a kapu bal oldalába lőtt (0-1)
53. perc: Sneijder beívelésére Julio Cesar rosszul jött ki, holland játékos a "környéken sem volt", a kapus mellé ütött, így Felipe Melo fejéről a saját kapujába pattant a labda (1-1)
68. perc:
egy jobb oldali szögletet követően Kuyt csúsztatta meg a labdát a rövid saroknál, Sneijder pedig három méterről a kapu jobb oldalába fejelt (2-1)

A két csapat ezt megelőzően háromszor találkozott egymással világbajnokságon, a legutóbbi két alkalommal (1998, 1994) a brazilok diadalmaskodtak. Az utolsó holland győzelem az 1974-es torna középdöntőjében született, ennek szombaton lesz pontosan 36 éve.

A hollandok - akik negyedik alkalommal jutottak vb-elődöntőbe - a négy között az esti Uruguay-Ghána találkozó győztesével találkoznak.

Az első félidőben az történt a pályán, amit a brazilok akartak. Dunga tanítványai rendkívül magabiztosan futballoztak, ráadásul Robinho korai góljával a vezetést is megszerezték. A hollandok nem mertek nagy kockázatot vállalni, ennek következtében nem tudtak nagy helyzetet kialakítani az első negyvenöt percben.

A fordulást követően az Oranje gyakorlatilag a semmiből, egy nagy kapusbakit követően egyenlített, ettől pedig új erőre kapott. Tíz perccel később a vezetést is megszerezte Hollandia egy remek szögletvariáció révén. A brazilok elveszítették a fejüket, ebben Felipe Melo járt élen, aki piros lapot kapott, ezzel pedig szinte lehetetlen helyzetbe hozta csapatát.

1974-ben a döntőig meneteltek a hollandok

A két csapat ezt megelőzően háromszor találkozott egymással világbajnokságon, a legutóbbi két alkalommal (1998, 1994) a brazilok diadalmaskodtak. Az utolsó holland győzelem az 1974-es torna középdöntőjében született, ennek szombaton lesz pontosan 36 éve. Akkor a hollandok a döntőig meneteltek, ahol 2:1-re kaptak ki az NSZK-tól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva