Hírek

2010.07.30. 10:49

Ijesztget a Fed szakértője - A remény nem stratégia

A Federal Reserve Bank of St. Louis elnöke szerint az Egyesült Államok központi bankjának ismét el kellene kezdenie a kincstárjegyek vásárlását, ha az amerikai gazdaság lassúl és az árak csökkennek, ahelyett, hogy kitartana a nulla közeli alapkamat mellett.

Bloomberg - Világgazdaság Online

James Bullard szerint az Egyesült Államokban soha nem volt ilyen nagy a Japánéhoz hasonló defláció esélye, mint most. Japán a kilencvenes években vergődött keresztül a deflációs válságon.

Bullard, aki egyben tagja a Fed nyíltpiaci bizottságának, a szervezet legfontosabb grémiumának, úgy véli, a sokkra jobb politikai reagálás, ha bővítik a mennyiségi enyhítési programot,  kincstárjegyek vásárlásával. Szerinte a jelenlegi helyzetben valószínű, hogy az élénkülés eltart az őszig, az infláció pedig elkezd emelkedni és ezzel megszűnik a defláció veszélye.

De ha feltételezzük, hogy újabb negatív változás következik be, az meglepetést jelente. "Ebben az esetben fel kell készülnünk arra, hogy legyen tervünk. A remény nem stratégia" - írta csütörtökön megjelent cikkében Bullard a Bloomberg tudósítása szerint. A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint az a tény, hogy Bullard a mennyiségi könnyítés pártján áll, jelentősen növeli annak esélyét, hogy a Fed is ebbe az irányba indul.

Defláció esetén a termékek és a szolgáltatások árai esnek. Ez csökkenő vállalati nyereségekhez vezet és - ha a folyamat sokáig eltart - a munkahelyek tömeges megszűnéséhez és a fogyasztók részéről jelentkező kereslet és vásárlóerő csökkenéséhez vezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva