Hírek

2010.07.28. 15:33

Jól működik a kétharmad a szavazók szerint

Közel kétharmados a népszerűsége a kormánynak és a kormány pártoknak a Nézőpont Intézet által végzett felméres eredményei szerint.

Világgazdaság Online

A Nézőpont Intézet által közzé tett felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka úgy véli az ország szempontjából jónak ítélendő a kétharmados kormánykoalíció. A Fidesz-szimpatizánsok 76 százaléka elégedett a kormánykoalíció munkájával, míg a Jobbik-tábor közel fele (43 százalék) értékeli jónak, ahogy a kormány az ország érdekében felhasználja kétharmados többségét. Az MSZP-támogatói közt 15 százalékos azok aránya, akik elégedettek az eddigi kormányzati munkával, és vannak olyan szocialistaszimpatizánsok, akiknek tetszik az aktív kormányzás.

Az összes megkérdezett 64 százaléka elégedett Orbán Viktor miniszterelnök munkájával. A kormányfő népszerűsége töretlen, melyben közrejátszik, hogy méltó politikai ellenfél nélkül maradt. A kormány munkájának megítélése is javult, közel 10 százalékkal emelkedett azok aránya (54 százalék) akik egyetértenek a polgári kabinet tevékenységével. Alapvetően pozitívan ítélik meg, hogy a kormány tevékenysége egyre látványosabb.

Pártszimpátia tekintetében is töretlen a választásokat követő száz nappal is a Fidesz népszersége. Egy most vasárnapi országgyűlési választáson az összes megkérdezett 54 százaléka választaná a Fidesz-KDNP-t. Az ellenzéki pártok mindegyike elérné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ugyanakkor egyik párt népszerűsége sem haladja meg a 10 százalékot az összes megkérdezett között. A Jobbikot a választókorúak 8 százaléka, a szocialista pártot 6, az LMP-t 5 százalék támogatná. A biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága eléri a 62 százalékot, a Jobbik pedig minden tízedik aktív szavazó szavazatára számíthat így az aktív szavazók körében a második legnépszerűbb ellenzéki pártként végezne 16 százalékos eredménnyel. A biztos szavazók körében az MSZP 7 százalékot, az LMP a választási küszöb alatti 4 százalékos eredményt érné el.

A pártok elutasítottságát tekintve a legnépszerűtlenebb párt az MSZP, melyre az összes megkérdezett 41 százaléka semmi esetre sem szavazna, így a Jobbik csak a második legelutasítottabb párt 25 százalékkal. A Fidesz és az LMP elutasítottsága 9-9 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva