Hírek

2010.07.27. 11:58

Juncker: Szlovákiának támogatnia kell a segélycsomagot!

„Úgy vélem, Szlovákiának nyomós okai lesznek arra, hogy átértékelje részvételi szándékát a görög segélycsomagban” – mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróval fizető országok pénzügyminiszteri testületének elnöke. Mindeközben Pozsonyban a Koalíciós Tanács közzé tette a koalíciós kormány gazdasági program tervét – írja az Új Szó.

Új Szó - Világgazdaság Online

Hétfőn a Koalíciós Tanács ülését követően Iveta Radicová bejelentette az új szlovák kormánykoalíció gazdasági programtervezetét. A tervezetet kedden még a kormánypárti frakciók véleményezhetik, szerdán pedig a kormány jóváhagyja, ezt követően augusztus 3-án kerül a parlament elé a tervezet.

A tervezet szerint a megvalósítanák az oktatásügy és az igazságszolgáltatás reformját, megőriznék az első és második nyugdíjpillért tápláló járulékarányokat, nem privatizálnák a stratégiai fontosságú vállalatokat, és egységesítenék az adó- és járulékbeszedés rendszerét. Nem módosítanák a kedvezményes áfa kulcsokat, melyek a gyógyszerekre, könyvekre és az élelmiszerre vonatkoznak.

Az új szlovák kormány folytatni kívánja a Pozsony-Kassa autópálya építését, melynek finanszírozását uniós pénzekből, állami forrásokból és a második nyugdíjpillérből kívánják megvalósítani. Radicová úgy nyilatkozott, hogy a sztráda akár négy éven belül teljesen elkészülhet.

A tervek szerint lehetővé tennék külföldi befektetők belépését a Cargo vasúti teherforgalmi vállalatba és a pozsonyi repülőteret üzemeltető cégbe. Az állami szerződéseket pedig online módon nyilvánosságra hoznák.

A szlovák kormány kéthete úgy döntött, hogy nem javasolja a parlamentnek a görög segélycsomag elfogadását, melyről a szlovén Delo napilapnak Jean-Claude Juncker úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia érdekében állna, hogy átértékelje a görög segélycsomaggal kapcsolatos elutasító véleményét. A luxemburgi miniszterelnök szerint, ha Szlovákia úgy dönt, hogy nem vesz részt a 110 milliárd eurós segélyprogramban, az általa fizetendő 810 millió eurós részt a többi eurózóna ország között osztják el. Juncker nem kívánta részletezni, miért állna érdekében Szlovákiának a segélycsomag támogatása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva