Hírek

2010.07.22. 08:41

Ma tartja a nyári ülésszak utolsó ülését a Ház

Nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülését tartja ma az Országgyűlés. A tanácskozás Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik.

MTI

A parlament új házelnököt, alkotmánybírákat is választ, és dönt a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó pénzügyi törvénycsomagról. A képviselők titkos szavazáson voksolnak a köztársasági elnökké választott, ezért posztjáról augusztus 5-ével távozó Schmitt Pál házelnök utódjáról. A Fidesz Kövér Lászlót, a párt választmányi elnökét jelöli a posztra.

Ugyancsak titkos szavazáson két alkotmánybírót is választanak a pártok által javasolt nyolc jogász közül. A Fidesz Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt, a KDNP Dienes-Oehm Egont, az MSZP Mészár Rózát, a Jobbik Zétényi Zsoltot, az LMP pedig Tóth Mihályt, Lehoczkyné Kollonay Csillát és Bándi Gyulát jelölte. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazta szükséges. Megválasztásuk esetén az alkotmánybírák esküt is tesznek.

Szavaznak a Független Rendészeti Panasztestület egy tagjának megválasztásáról és döntnek az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak megválasztásáról is.

Házszabálytól eltérés esetén több mint egy tucat határozati javaslatról lehet zárószavazás. Köztük az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló előterjesztésről is szavaznak, ez a javaslat a hitelintézetek, a biztosítók és az egyéb pénzügyi szervezetek különadó-fizetési kötelezettségét fogalmazza meg, különadóval terheli meg az államháztartási forrásból jövedelmet szerző magánszemélyek egyes jövedelmeit, valamint korlátozza a közszférában kifizethető jövedelmeket. Megszüntetnek tíz kisebb adót is.

Rögzítenék azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének a jegybanktól származó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének a felügyelettől származó havi keresete a bruttó átlagkereset tízszerese lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva