Hírek

2010.07.28. 08:49

„Mazochista akciók” az Országházban

Napirend előtt a KDNP, napirend után a Fidesz és a Jobbik volt a legaktívabb az új parlament első, mindössze kéthónapos ülésszakán. Volt olyan képviselő, aki hajnali háromnegyed ötkor mondta el napirend utáni felszólalását.

MTI

Az új Országgyűlés első ülésszakán napirenden kívüli felszólalásokra a 27-ből 19 ülésen volt lehetőség. Napirend előtt - amit közvetít a televízió - 82 felszólalás hangzott el a plénum előtt, napirend után – amit már nem láthatnak a tévénézők – tizenhat.

A korábbi időszakokhoz képest nem csökkent a napirend utáni felszólalások száma, sőt volt olyan képviselő, aki hajnali háromnegyed ötkor is elmondta felszólalását. Endrésik Zsolt jobbikos politikus július 5-én „mazochista akciónak” nevezte a hajnalig tartó parlamenti ülést, de kifejtette véleményét az árvízkárokról több mint öt percben, amelyre a kormány nevében válaszolt is Ángyán József államtitkár. A kormánytagok közül ő volt az, aki legtöbbször, összesen hétszer válaszolt a napirend utáni felszólalásokra.


 
Ughy Attila (Fidesz) július 12-én hajnali fél háromkor beszélt napirend után az emlékműállításra vonatkozó jogszabályok módosításáról.
 
A legtöbb napirend utáni felszólalása Novák Elődnek, a Jobbik alelnökének volt.
 
Napirend előtt a KDNP beszélt a legtöbbször, összesen húsz alkalommal. Tizenhat-tizenhat felszólalása volt a Fidesznek, az MSZP-nek és a Jobbiknak, 14 az LMP-nek.
 
A legtöbb ideig - Orbán Viktor egyórás, a kormány 56 napját értékelő beszéde mellett - Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető vette igénybe a plénum figyelmét napirenden kívül, öt felszólalással, összesen 27 percig. Szintén ötször szólt napirend előtt Schiffer András LMP-frakcióvezető és Vona Gábor, a Jobbik képviselőcsoportjának vezetője.
 
Napirend előtt a napirenden nem szereplő, országos jelentőségű, halaszthatatlan és rendkívüli ügyben lehet beszélni úgy, hogy a képviselőcsoport vezetője vagy annak helyettes előre megjelöli a felszólalás tárgyát es okát.
 
A napirend utáni hozzászólásnál nincs ilyen korlátozás, bármelyik képviselő, bármilyen témában beszélhet az ülésnap végén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva