Hírek

2010.07.26. 10:55

Megtérülő öngondoskodás

Egyre népszerűbb a piaci alapon működő munkanélküliségi biztosítás

VG

KOCKÁZAT. Mind népszerűbb a piaci alapon működő munkanélküliségi biztosítás, hiszen a válság hatása továbbra is érezhető a magyar munkaerőpiacon – derül ki a Biztositas.hu frissen ismertetett elemzéséből. 2010 első negyedében több mint 644 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ez 90 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. Emellett a munkanélküli-ellátás jelentősen átalakult az elmúlt időszakban: az állástalanokat megillető átmeneti segítség összege, valamint folyósításának időtartama nem elegendő ahhoz, hogy egy átlagos család átvészelje akár csak az egyik kereső fizetésének a kiesését – így a munkanélküliségi biztosítás alapján kifizetett, szabadon felhasználható összeg nagy segítséget jelent.

„A jövedelempótlás e formája nem jövedelemnek, hanem kártérítésnek minősül, így a havi juttatás minden ügyfél számára adómentes” – hangsúlyozza Francois Maresquier, a munkanélküliségi biztosítást kínáló April csoport magyarországi vezetője. Hozzátette: egy átlagos jövedelmű ügyfél munkahelyének elvesztése esetére havonta mintegy háromezer forintért biztosíthatja be magát.

A megkötött szerződések 43 százaléka a felsőfokú végzettségű ügyfelekhez kötődik – ez az adat egybecseng az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájával, amely szerint tavalyhoz képest a felsőfokú végzettségű álláskeresők száma 47,2 százalékkal emelkedett. A munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra egyaránt fedezetet nyújtó terméket a 31–40 éves korosztályból választják a legtöbben: a kötések csaknem fele érkezik a fiatal családosoktól. A 22–30, valamint a 41–50 év közötti korosztályból közel azonos arányban – 22 és 23 százalék – kötnek munkanélküliségi biztosítást, amely leginkább a kockázati életbiztosításokhoz hasonlítható. Az ügyfelek több mint fele a 60–100 ezer forint közötti, 2750 forint átlagdíjas havi kártérítést nyújtó csomagot választja. Emellett az ügyfelek 23 százalékát kitevő nagyobb jövedelműek a 140–170 ezer forint közti csomagokat preferálják, ily módon havonta átlagosan 3600 forintot fordítanak a munkanélküliségi biztosításra. Azonban az ügyfelek mindössze 5 százaléka választja a legnagyobb, 230–250 ezer forint közötti csomagot, hiszen ennek feltétele 600 ezer forint feletti bruttó havi jövedelem, amelyhez havonta 6250 forintos átlagdíj párosul.

Szigorú feltételek

A munkanélküli-biztosítás igénylésének a feltétele, hogy az ügyfél életkora 22–55 év között legyen, valamint minimum 12 hónapja legyen ugyanannál a munkáltatónál folyamatos és határozatlan időtartamú, legalább heti 30 órás munkaviszonya. A kártérítés akkor jár, ha a munkavállaló a rendes munkáltatói felmondását követően bejelentkezik a munkaügyi központba, és érvényes határozattal rendelkezik a munkanélküli-ellátásra való jogosultságáról. Ha a munkanélküli minden feltételnek megfelel, a biztosítási kártérítést a 61. naptól, kilenc hónapon keresztül kapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva