Hírek

2010.07.14. 07:24

Mikor ad méltányosságot az APEH?

Amennyiben az adózó bebizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek, az APEH köteles a méltányosság jogával élni - derül ki a fizetési kedvezmény alapvető szabályairól az APEH honlapján közzétett tájékoztatóból. Fizetési kedvezményt kizárólag kérelemre lehet engedélyezni.

MTI Eco

A tájékoztató szerint az adózás rendjéről szóló törvény méltányossági lehetőséget biztosít azon adózóknak, akik fizetési kötelezettségeiket valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból az esedékesség időpontjáig nem, vagy csak részben tudják teljesíteni. Az eljárások alapja a fizetési kötelezettség halasztására, részletekben történő megfizetésére, mérséklésére, illetve elengedésére - összefoglaló néven: fizetési kedvezményre - irányuló kérelem.

Fizetési kedvezményt kizárólag kérelemre lehet engedélyezni. A fizetési kedvezmények elbírálása során csak azt vizsgálják, hogy a méltányosság gyakorlásának törvényi feltételei a konkrét esetben fennállnak-e. A kérelmet az igazgatóságokon, a fizetési kedvezmények osztályán kell előterjeszteni. A fizetési kedvezményre vonatkozó elsőfokú adóigazgatási eljárás illetéke 2.200 forint.

A fizetési kötelezettség mérséklésére vagy elengedésére csak ténylegesen fennálló tartozás esetében kerülhet sor, vagyis a már – átvezetéssel, visszatartással vagy befizetéssel – rendezett fizetési kötelezettséget nem lehet mérsékelni (elengedni).

Adót (tőketartozást) csak magánszemély esetében lehet mérsékelni. Jogi személyek és egyéb szervezetek esetében a jogszabály kizárólag a szankciók (bírság, pótlék) mérséklésére nyújt lehetőséget.

Magánszemély adózónál a kérelem elbírálásakor az adóhatóságnak azt kell mérlegelnie, hogy a tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti-e az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését.

Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély kérelmét a hivatkozott indokokra figyelemmel bírálja el az adóhatóság. Ilyen indok lehet a megélhetés súlyos veszélyeztetettsége, illetve a gazdálkodási
tevékenység ellehetetlenülése. Utóbbi esetben a magánszemély adózónál is kizárólag a pótlék- és bírságtartozás mérséklésére, illetve elengedésére van lehetőség a kivételes méltányosság keretében.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva