Hírek

2010.07.13. 14:13

Nem számol inflációs nyomással Magyarországon az RCM

Magyarországon legutóbb ismét csökkent az inflációs ráta, a kibocsátásbeli hiány hatalmas méretét figyelembe véve pedig egyelőre nem kell tartós, keresletoldali inflációs nyomással számolni - derül ki a Raiffeisen Capital Management fejlődő piackról szóló jelentéséből.

Világgazdaság Online

Június elején a Magyarország fizetőképességéről, valamint az államháztartási hiány jelentős mértékű növekedésének lehetőségéről szóló, negatív tartalmú szalagcímek az ország devizája és kötvényei esetében erőteljes ingadozásokat idéztek elő, mielőtt még a Fidesz-kormány új takarékossági intézkedések bevezetésével gondoskodhatott volna a feszültségek enyhüléséről.

Számos piaci szereplő azóta az IMF-fel egyeztetett, 2010-re a GDP 3,8%-ában megállapított költségvetési hiányra irányítja a figyelmét. Jóllehet Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországnak nem áll szándékában az IMF-fel kötött megállapodás keretében még rendelkezésre álló pénzeszközöket felhasználni, a megállapodást 2010 végéig valószínűleg mégis meghosszabbítják, és 2011-re új segélycsomagot terveznek.

Ez Magyarországnak pótlólagos biztonságot nyújtana, és várhatóan kedvezően hatna a magyar értékpapírokra. A kormány egyrészt adócsökkentéseket, másrészt új bankadót jelentett be. Ennek nyomán a bankoknak az elkövetkező két évben 130 milliárd forintot kell befizetniük. Magyarországon legutóbb ismét csökkent az inflációs ráta, a kibocsátásbeli hiány hatalmas méretét figyelembe véve pedig egyelőre nem kell tartós, keresletoldali inflációs nyomással számolni.

A költségvetés égetően szükséges konszolidációja következtében Magyarország a térség azon országai közé tartozik, amelyek a leginkább megszenvedték a globális gazdasági válságot. A konjunktúra dinamikája időközben a kedvezőbb külföldi kereslet hatására mégis pozitív, ami az ipari termelés növekedésében és az év eleje óta pozitív kereskedelmi mérlegben mutatkozik meg.

A forint júniusban a térség egyik leggyengébb devizája volt. A kamatcsökkentési ciklus valószínűleg már véget ért. A jegybank június végi ülésén az alapkamatot a várakozásoknak megfelelően ismét az addigi 5,25 százalékos szinten változatlanul hagyta. A magyar államkötvények hozamai a hónap során nagy ingadozások közepette aránylag jelentős mértékben emelkedtek. Hosszú távon a magyar hozamszint továbbra is vonzó. Mindazonáltal az árfolyamok várhatóan volatilisek maradnak, különösen az új kormány jövőbeni reformjait övező számos, még fennálló tisztázatlan körülmény miatt.

A magyar részvények árfolyamai a térség többi tőzsdéivel összhangban júniusban tovább csökkentek, és a hónapot csak alig valamivel az eddigi, februári éves mélypont fölött zárták. A hónap legelején a fizetőképesség és az államháztartási hiányok körüli viták nyomán egyenesen árfolyamzuhanásnak lehettünk tanúi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva