Hírek

2010.07.28. 09:11

Orbán haladékot remél az EU-tól: van rá remény?

Szorosabbá válik a gazdaságpolitika uniós egyeztetése, de közös céldátumról egyelőre nincs döntés

FGY–KR–KoM

Nem zárható ki teljesen, hogy az unió szemében elfogadhatóvá válik egy 3 százaléknál valamivel magasabb 2011-es magyar deficit, igaz, a hivatalos eljárás szerint jövőre már e limit alá kellene szorítanunk költségvetési hiányunkat, és szakemberek szerint nincs esély lazításra. A kettősség abból fakad, hogy a hiány- és adósságnövekedéssel kapcsolatos aggályok az unió egészét érintik, és átalakítják az ezzel kapcsolatos eljárásokat, szabályokat is.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban a köztelevízió egyik műsorában fogalmazott úgy, hogy a szorosabb uniós gazdasági koordináció keretében hamarosan megállapodás születik arról: a 27 tagállam mikorra köteles az úgynevezett maastrichti limit, vagyis a GDP 3 százaléka alá szorítani államháztartás hiányát. A magyar kormányfő szerint a közös határidő – ami 2013 vagy 2014 lehet – Magyarország számára lehetőséget teremt arra, hogy a 2011-es deficit magasabb legyen a konvergenciaprogramban szereplő 2,8 százaléknál.

A miniszterelnök e megszólalásával az uniós kormányfők június 17-i csúcstalálkozójára utalt, amelyen a résztvevők egyetértettek többek között az eladósodott tagállamok költségvetési hiányainak csökkentésére hozott lépések összehangolásáról is. Bár a nyár eleji csúcstalálkozóról szóló jelentés túlnyomó része valóban erről szól, a dokumentum azt is leszögezi, hogy a költségvetési konszolidációt a tagállamok eltérő ütemben valósítják meg. Az pedig akár rossz hír is lehet a 2004 óta túlzottdeficit-eljárás alatt álló Magyarország számára, hogy a célok között szerepel a szankciók „élesítése” is.

Orbán szerint ennek ellenére a következő, októberi csúcson már abban egyezhetnek meg a kormányfők, hogy egységes dátumot tűznek ki a tagállamok elé a 3 százalékos küszöb elérésére. Brüsszeli források szerint viszont ez nem valószínű – igaz, nem is zárható ki. Az Európai Bizottság szóvivője, Mark English egyfelől lapunk kérdésére megerősítette, hogy az októberi EU-csúcson téma lesz a gazdaságpolitikák koordinálása, de arról úgymond a testületnek nincs információja, hogy konkrétan a 3 százalékos hiánycél elérési határidejének egységesítésére is készülnének-e. Az utóbbi kapcsán ugyanakkor English sietett hangsúlyozni, hogy a majdani részletes csúcsnapirend összeállítása immár Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács állandó elnökének a feladata lesz.

Bizottsági források mindenesetre emlékeztettek, hogy jelenleg tagállamonként eltérő deficiteljárás van érvényben, annál is inkább, mert ezek különböző időpontokban kezdődtek, különböző gazdasági háttérrel rendelkező tagországokkal szemben. Ebből következően a 3 százalékhoz való visszatérés céldátuma is változó, a legtávolabbi határidő 2014. „Ennyiből, ha úgy tetszik, EU-szinten voltaképpen 2014-ig áll fenn az az állapot, hogy valamelyik tagországban még meghaladják a deficitplafont” – mutatott rá egy bizottsági illetékes.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva