Hírek

2010.07.09. 11:15

Óriási bajban a magyar gabonatermelők

Nagy a baj az aratásnál, a termés negyven százaléka elveszett az árvíz és a belvíz következményeként - erősítette meg a Duna Televízió reggeli műsorának nyilatkozó Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

Duna Televízió

A mélyebben fekvő területekről talán be sem tudják takarítani a termést, ezért egy működőképes, állami kárenyhítési rendszer megteremtése elengedhetetlen a szakember szerint. Most nem a gabona nedvességtartalma határozza meg a betakarítás időpontját, hanem a talaj víztartalma. A gépekkel szinte nem lehet rámenni a talajra, a mélyebben fekvő nedvesebb földekről nem valószínű a betakarítás - szögezte le Jakab István a Hattól nyolcig stúdiójában.

A szövetség egyelőre még nem látják honnan és mit tudnak majd learatni, a belvizes területeken minimális, 1-1,5 tonna a termés.  "A belföldi ellátáshoz szükséges gabonamennyiség meglesz, de ezen túl nagyon kevés értékesíthető többlet lesz, amihez magasabb árnak kellene társulnia" - mondta a MAGOSZ elnöke. A kereskedők ugyanakkor mindenkitől megpróbálnak nyomott áron vásárolni, főleg a saját raktárral nem rendelkező gazdák vannak nehéz helyzetben - állítja a szakember.  

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva