Hírek

2010.07.07. 11:49

Oszkó: Butaság szajkózni, hogy csak megszorítottunk

Az adatok összességében is azt igazolják, hogy szó nincs arról, miszerint bármiféle restrikciós politika megölte volna a gazdasági növekedést, hanem épp az ellenkezője történik – írja blogjában Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

Világgazdaság Online

Az kétségtelen tény és eddig is nyilvánvaló volt, hogy az utóbbi évtizedben felhalmozott nagy külső adósságállomány, azaz a külföld felé történő eladósodottság miatt az idei évben a hazai fogyasztás még csökken, a megtermelt, és reálértékét tekintve növekvő jövedelmek egy jelentős része még az adósságtörlesztést, illetve a nettó megtakarítások növelését fedezi.

Így a növekedés motorja szükségszerűen az export, melyet úgy tudunk minél inkább serkenteni, hogy versenyképesebbé tesszük a termékeinket és szolgáltatásainkat, azaz a vállalkozásainkat, például azzal, hogy olcsóbbá tesszük a munkaerőt (lásd az év eleji adóváltozásokat) és a beszerzések, beruházások, fejlesztések finanszírozását (lásd a mi időszakunk alatt csökkenő kamatfelárakat). Butaság ezért állandóan azt szajkózni, hogy mi csak megszorítottunk, mert ezzel szemben mi hajtottuk végre azokat a változásokat, melyek érdemben elősegíthetik a növekedést - fogalmaz blogjában Oszkó Péter.

Azzal az önámítással pedig muszáj szakítani, hogy az export vezérelt növekedésnek van rövidtávon alternatívája, és nem a nemzetközi versenyképességünket kellene tovább növelni, hanem elég további pénzszórással a belföldi fogyasztást mesterségesen serkenteni.

A bejegyzés folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva