Hírek

2010.07.23. 11:37

Saját szabályaink szerint offshore ország lettünk

Torma Levente, a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértője a tegnap elfogadott adó-salátatörvénnyel kapcsolatosan úgy nyilatkozott: ennek hatására Magyarország gyakorlatilag offshore országgá változik.

DLA Piper

Az adócsomag egyik leglényegesebb eleme, hogy 500 millió forintos adóalapig 19 százalék társasági adó helyett csak 10 százalékos adót kell fizetni. A magyar vállalkozások túlnyomó többsége a 10 százalékos adókulccsal fog társasági adót fizetni és csak kevesen esnek bele a 19 százalékos adósávba. Mindez felveti a kérdést, hogy szükséges-e ilyen mértékű társasági adócsökkentés.

Az alacsonyabb adómértékkel ugyan felvehetjük a versenyt a szintén 10 százalékos adómértéket előíró Ciprussal, ezzel azonban belépünk azoknak az államoknak a körébe, akiket eddig a saját adórendszerünk is büntetett. A 2010. január 1-től hatályos magyar társasági adó szabályok szerint ugyanis gyakran offshore-ként emlegetett "ellenőrzött külföldi társaságnak" minősült az a külföldi társaság, amely 12,67 százaléknál kevesebb társasági adót fizetett. Ezzel tehát Magyarország is offshore-nak tekinthető a saját szabályai szerint.

A cikk itt folytatódik, lapozzon!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva