Hírek

2010.07.30. 11:50

Sokba kerülhet egy blogos hiba Olaszországban

Az olasz parlament elfogadta az úgynevezett gag törvényt, mely értelmében bárki, aki online módon, blogon, közösségi portálon vagy online hírportálon valótlan információkat tesz közzé, 25 ezer euró bírság fizetésére kötelezhető.

Világgazdaság Online

A törvénytervezet szerint, a bloggerek és más online kiadók - akik közt értendők a Facebook és a Myspace felhasználók – kötelesek lesznek helyreigazítást közölni minden panasszal kapcsolatban 48 órán belül. Abban az esetben, ha a szerző nem reagál a panaszokra 25 ezer euróig terjedő bírságot szabhatnak ki a hatóságok.

Európai digitális jogi aktivisták és az olasz újságírók arra figyelmeztetnek, hogy ez a törvény veszélybe sodorja sok kisebb olasz weblap működését és a kis bloggerek munkáját. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény ilyen formában betarthatatlan, hisz a törvény hatálya alá esnek azok is akik megjegyzést tesznek bármilyen weblaphoz, íráshoz vagy vitaoldalhoz, így közel lehetetlen megbirkózni a panasz áradattal.

Az Európai Digitális Jogok (EDRI) arra figyelmeztet, hogy a törvény nem jelent mást a bloggerek számára, mint, hogy regisztrálni kötelesek a lakóhelyük szerinti hatóságnál mint az írott sajtó esetében, és minden nap kötelesek ellenőrizni weboldalukat az esetleges helyesbítés iránti kérelmek határidőn belüli teljesítése érdekében. A szervezet szerint az új szabályozás korlátozza a szabad véleménynyilvánítást és hátráltatja azokat a bloggereket akik közéleti, politikai vagy gazdasági témákról írnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva