Hírek

2010.08.05. 05:00

A magánnyugdíjpénztárak javíthatják a deficitmutatót

Nagyságrendekkel javítaná az uniós tagállamok államadósság- és deficitmutatóit az a lengyel–magyar kezdeményezés, amely a nemzeti elszámolások részévé tenné a magánnyugdíjpénztárak vagyonát és a kasszákhoz befolyó járulékokat.

VG-összefoglaló

A már korábban is fel-felvetett terv megvalósulására jövőre annyiban lehet a szokásosnál több esély, hogy az év első felében magyar, a másodikban pedig lengyel elnökség alatt zajlik az EU élete.

A hét elején Donald Tusk lengyel miniszterelnök, tegnap pedig Matolcsy György magyar nemzetgazdasági miniszter „tört lándzsát” az átalakítás mellett, amely mindkét ország GDP-arányos államháztartási deficitjét százalékpontokkal javítaná a következő években.

Ha a tervek az őszi Ecofin-csúcson netán értő fülekre találnak – amire egyelőre kevés az esély –, a magyar büdzsé többletet produkálna, az államadósság mértéke pedig egy csapásra a GDP 78-79 százalékáról 73-74-re csökkenne. Mindennek azonban komoly ára is lehet: a piacok megorrolása, jogi-alkotmányossági nehézségek, a „jótékony” hatások pedig néhány év alatt amúgy is kifutnának. Kérdés persze, hogy az átalakítás csak az elszámolásokat érintené, vagy netán tényleges állami felügyeletet a pénztári szektor fölött.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva