Hírek

2010.08.09. 16:04

A TI nyílt levele Orbánhoz és Schmitthez: ne nevezzék ki a GVH elnökjelöltjét!

A Transparency International nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz és a miniszterelnökhöz a Gazdasági Versenyhivatal elnökének jelölésével kapcsolatban. A TI arra kérte a miniszterelnököt, hogy fontolja meg Juhász Miklós jelölését, akit bennfentes ügylet miatt marasztalt el korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Világgazdaság Online

A Transparency International Magyarország nagyra értékeli, hogy az Ön által vezetett kormány fontosnak tartja a korrupció elleni fellépést.
 
A kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek Felügyelő Bizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza (PSZÁF 81_306/1999. és 81_302/1999.számú határozat).
 
A mérlegforduló és a beszámoló elfogadása közti időszakban részvények vásárlása a Felügyelő Biztosság elnöke részéről, valamint a tranzakció eltitkolása bennfentes információval való visszaélésnek minősül, ami törvénysértő, hiszen a részvényesek, így a köz érdekét is sérti. Álláspontunk szerint az ilyen típusú tranzakcióban részt vevő vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető.
 
A korrupció elleni fellépés hatékonysága és hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a felelős pozícióra jelölő és jelölt személyek saját magukkal szemben magas etikai mércét állítsanak.
 
A Transparency International Magyarország javasolja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elnökének jelölésekor a fenti tényekre legyen szíves figyelemmel lenni.
 
Szervezetünk kész a rendelkezésére álló eszközökkel a kormányzati korrupcióellenes intézkedésekhez szükséges támogatást megadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva