Hírek

2010.08.02. 10:52

A végzősök harmada nem kap idén diplomát

A most végzett hallgatók 30 százaléka nem kaphatja kézhez diplomáját, mivel nem volt meg az okmányhoz szükséges nyelvvizsgája – derül ki a Népszabadság összeállításából. A helyzet az agrár-és művészeti felsőoktatási intézményekben a legrosszabb: itt a hallgatók több mint fele nem vehette át oklevelét a nyelvvizsga hiánya miatt.

Népszabadság

A végzett hallgatók 30 százaléka nem kapott diplomát az idén amiatt, hogy nem volt meg az előírt nyelvvizsgája – derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium összesítéséből. Dux László, a tárca felsőoktatási helyettes államtitkára a Népszabadságnak ezt azzal egészítette ki, hogy az agrár- és a művészeti felsőoktatási intézményekben a legrosszabb a helyzet, ahol a hallgatók több mint fele nem vehette át oklevelét a nyelvvizsga hiánya miatt. A legjobb eredménnyel a Semmelweis Egyetem büszkélkedhet, ahol mind össze a hallgatók 3 százaléka nem vehette át ilyen okból diplomáját.

A tárca adatai ugyanakkor csak azokról szólnak, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaptak oklevelet. Ennél azonban többen vannak azok, akik nem szerzik meg időben a diplomájukat. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi jelentése szerint a beiskolázott hallgatóknak csupán a fele kapja meg az előírt képzési időn belül a diplomáját.

A legtöbben az utolsó évfolyamon buknak el: az ÁSZ jelentése szerint az utolsó évfolyamosok és a végzettek létszáma között 35–40 ezer fős különbségek vannak. Ennek pedig fő oka a nyelvvizsga hiánya – anélkül ugyanis csak záróvizsgázni lehet, de oklevél nem jár. Dux László azt mondja: a hallgatók nagy része a következő évben megszerzi a nyelvvizsgát, így a diplomáját is megkapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva