Hírek

2010.08.03. 05:00

Adóparadicsommá válik Magyarország

Adóparadicsomnak minősítik a magyar adójogszabályok Magyarországot. A zavarosnak tűnő kijelentés magyarázata: miközben a kormány döntésével gyakorlatilag 10 százalékra csökken a magyar társasági adó mértéke, az adótörvények „gyanúsnak” minősítenek minden olyan céget, amely 12,67 százaléknál alacsonyabb adóterhet kínáló államban működik.

VG

E vállalkozások ellenőrzött külföldi társaságnak (CFC) minősülnek. Arról nincs szó, hogy egy magyar jogszabály belföldön működő cégeket bélyegezne CFC-nek, sőt, e besorolás alól az unióban vagy az OECD valamelyik tagállamában tevékenykedő vállalkozások is mentesülnek.

Ám azt jól mutatja e kettőség, hogy a 10 százalékos adókulccsal hazánk felsorakozott – e tekintetben – a legversenyképesebb országok mellé. Javarészt az uniós tagságnak hála, a Magyarországon működő külföldi érdekeltségek a jövőben sem minősülnek az „anyaországok” adójogszabályai szerint CFC-nek, vagyis nem kell számolniuk az e státussal járó nehézségekkel. Igaz, néhány állam most is ellenőrzött külföldi társaságként tekint a magyar érdekeltségekre, ezen azonban az adócsökkentés már nem módosít.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva