Hírek

2010.08.15. 10:26

Az áramtörvényhez vár észrevételeket a hivatal

Augusztus 19-ig várja az érintettek észrevételeit a Magyar Energia Hivatal a villamos energiáról szóló törvényt módosító tervezetről - derül ki a hivatal honlapján közzétett tájékoztatóból.

MTI Eco

A tájékoztató szerint a kormány várhatóan 2010. október 6-án tárgyalja a tervezetet, amely még nem tükrözi sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, sem a kormány álláspontját.

    A honlapon olvasható tervezet az Európai Parlament és a Tanács 2009. június 13-án jóváhagyott harmadik energiacsomagjának adaptálását jelenti, egyben tartalmazza a hivatal energia- és piacszabályozási tapasztalatai alapján szükséges változtatásokat is.

A javaslat szerint a vertikálisan integrált villamosenergia-ipari vállalkozásban, mint amilyen a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), lehetőség lenne a rendszerirányító teljes tulajdonosi szétválasztására.

    A tavaly év végén módosított áramtörvény lehetőséget ad a korábbinál szigorúbb "együttélési" szabályokkal arra, hogy a Mavir az MVM csoport tagja maradjon úgynevezett független átviteli hálózat-üzemeltetőként (Independent Transmission Operator - ITO).
A Magyar Energia Hivatal honlapján olvasható tervezet szűkíti például a háztartási méretű kiserőművek körét azzal, hogy az eddigi 50 kiloVoltAmper helyett fázisonként 16 amperben állapítja meg a háztartási kiserőmű csatlakozási teljesítményét.

    A fogalom meghatározásokban tételesen megnevezi a tervezet a megújuló energiaforrásokat, és bekerült például az okos mérés fogalma, és az ehhez szükséges feltételek szabályozása is.

A lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatókra további ügyfélszolgálattal kapcsolatos kötelezettséget tartalmaz a tervezet.

    A tervezet szerint megszűnne az a 30 százalékos szavazati korlát, amit a hatályos törvény az átviteli rendszerirányítónak, azaz a Mavirnak szab az áramtőzsdét üzemeltető társaságban.

    Míg a hatályos törvény a tőkepiacról szólót törvénynek megfelelően kötelezi az árampiaci engedéllyel rendelkező vállalkozásokat a befolyásszerzés bejelentésére, a tervezet szerint ezt a vállalkozás az első öt százalék után minden újabb öt százalékpont közvetlen befolyásszerzés esetén köteles lenne a hivatalnak bejelenteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva