Hírek

2010.08.27. 11:34

Befagyaszthatják Orbán Viktor fizetését

A bírósági végrehajtó fogja kikényszeríteni a Fidesztől, hogy hozza nyilvánosságra az MFB-től felvett kedvezményes ingatlanhitelek részleteit – írja a Figyelő.

Figyelő - Világgazdaság Online

A parlamenti pártok még 2007-ben döntöttek arról, hogy a jövőben nem ingyen szeretnének állami ingatlanokat használni, hanem megvásárolnák azokat. A forrásokat kedvezményes hitelek formájában határozták meg, a mindenkori alapkamat +1 százalékban. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kapta feladatául a hitelnyújtást.

A közérdekű adatok nyilvánosságra hozását a kispártok (MDF, SZDSZ) megtették. Majtényi László, egykori adatvédelmi biztos a Figyelőnek azt nyilatkozta, hogy „hiába a hitelfelvételről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, nem mindenki árulja el, mennyit kapott az állami költségvetésből.”

A bírósági döntés értelmében a végrehajtó kényszeríti ki a Fidesztől, hogy hozza nyilvánosságra az ingatlanvásárlások részleteit. A Fidesz nem küldött jogi képviselőt a per tárgyalására, nem fellebbezett és az írtéletet sem hajtotta végre – írja a Figyelő.

Az MSZP sem kíván adatot szolgáltatni, arra hivatkozva, hogy a párt nem társadalmi szervezet, „nem költségvetési szerv, illetve nem állami önkormányzati, vagy egyéb közfeladatot ellátó” intézmény. A per október elején folytatódik az MSZP-vel szemben, a Fidesznél már csak végrehajtásra vár. Ennek folyamán hivatalos felszólítással, vagy a szervezet vezetője (vagyis Orbán Viktor - A szerk.) fizetésének befagyasztásával is élhet a végrehajtó – számol be a Figyelő.

Az MSZP azzal indokolta a nyilvánosságra hozatal megtagadását, hogy „olyan információkról van szó, amelyek a két fél számára bizalmasnak számítanak” továbbá fellebbezésüket azzal magyarázták, hogy „sem a Magyar Fejlesztési Bank, sem pedig az Állami Vagyonkezelő nem járult hozzá az adatok nyilvánossá tételéhez”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva