Hírek

2010.08.24. 06:00

Düsseldorfban debütál a magyar lakókocsi

Vége a szabadságolási időszaknak, kezdődik az autószalonok szezonja. A hét végén Moszkvában és Düsseldorfban nyílnak a kapuk, majd Párizs következik, ám a szeptemberi nyitrai szalon elmarad. És budapesti kiállításról sincs szó.

Világgazdaság Online - Demeter Kálmán

Tulajdonképpen már az is csodaszámba megy, hogy július végéig több mint 150 kiállító céggel és számos koncepció modellel hirdették a Nyitra Nemzetközi Autószalont. Július végén azonban bejelentették, hogy a szeptember 8-án nem nyílik meg az autókiállítás, de jövő ősszel feltétlenül. És akkortól kezdve csak két évente lesz autószalon Nyitrán.

Az eset egy kissé emlékeztet a Budapesti Autószalon kimúlására, amelyet utoljára éppen öt éve tartottak meg. A következőt 2007 őszén kellet volna megtartani, de akkor az autógyárak tulajdonában lévő importőr vállalatok hosszú huzavona után abban maradtak, hogy inkább 2008 tavaszán tartják meg a rendezvényt.

Ne felejtsük el: 2007-ben már komolyan panaszkodtak az importőrök, hiszen az éves személyautó eladás 177 ezerre esett az előző évi 188 ezerről. (Tegyük hozzá: az idén kevesebb mint 50 ezer új kocsi kerülhet az utakra.) Már korábban is előfordult, hogy egy-egy nagy importőr vállalat távol maradt a szalontól, mégpedig azért, mert egyszerűen drágállták a megjelenést a Hungexpo területén. Egyre többen csatlakoztak hozzájuk, így természetesen a 2008 tavaszi alkalom is elmaradt. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) akkor úgy döntött, kiszáll a szervezésből. – Nagyon drága volt a részvétel a márkák számára, manapság pedig, hogy magánszemélyek szinte egyáltalán nem vesznek autót, senki sem álmodozik budapesti autószalonról – foglalja össze Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke.

Ha sem Nyitrán, sem Budapesten nem lesz szalon, a "közelben" kettő is nyílik. A szakmai napok végeztével péntektől fogadja a nagyközönséget a moszkvai, a MIAS 2010, ahol 100 ezer négyzetméteren 12 ország 80 kiállítója több mint 600 kocsit mutat be. Köztük lesz 8 világpremier és 20 koncepciómodell is.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva