Hírek

2010.08.03. 15:28

Egyre többen kapnak béren kívüli juttatásokat

Bővült a cafeteriában részesülők köre: míg 2010 első negyedévében a munkavállalók 42 százaléka nem kapott semmiféle juttatást a munkabérén kívül, a második negyedévben a válaszadóknak már csak 39 százaléka maradt ki mindennemű juttatásból – derül ki a Workania legfrissebb felméréséből.

Világgazdaság Online

A Workania összesítése szerint a leggyakoribb juttatás 2010 első félévében a munkába járás költségeinek térítése, a munkavállalók 25 százaléka számolhat ezzel. Ezt követi a mobiltelefon költségeinek megtérítése: az alkalmazottak 17 százaléka, illetve 18 százaléka használhatja céges mobiltelefonját magáncélokra is. A munkáltató által finanszírozott képzéseken a munkavállalók 14 százaléka vehetett részt az első negyedévben, míg a második negyedévben már 17 százalékuk.

Foglalkozás-egészségügyi ellátást csak a dolgozók 11 százaléka kap munkáltatójától. A meghatározott kereten felüli étkezési hozzájárulásban a munkavállalók 8, illetve 9 százaléka részesül. Sport-és kulturális juttatást 4, illetve 5 százalékuk kapott az első két negyedévben. Mértéken felüli szabadságot a dolgozók 2 százaléka vehetett ki az első negyedévben, 3 százalékuk a másodikban.

A pozíciók szerinti összehasonlításból az derül ki, hogy a segédmunkások 60 százaléka semmilyen egyéb juttatást nem kap munkáltatójától a vizsgálatban szereplő juttatások közül. A szolgáltatási szektorban dolgozó szakképzett munkaerő kategóriában ez az arány 52%, az adminisztratív alkalmazottaknál 46%, a műszaki területen szakképzett munkaerő csoportjában 34%, a nem műszaki területen szakképzett munkaerő kategóriában 38%. A középvezetői pozícióban dolgozóknak csak 27 százaléka, a felsővezetők 20 százaléka számolt be arról, hogy munkabérén kívül nem kap más juttatást a munkáltatójától.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva