Hírek

2010.08.09. 12:24

Hogyan tehet szívességet Trichet Bernankének?

A Bloomberg elemzése szerint az Európai Központi Bank politikája segíthet a Fednek abban, hogy elkerülje a monetáris politika további lazítását.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Június 7-én kéthavi mélyponton álltak az európai részvényindexek, az EKB ekkor szeptemberig meghosszabbította a bankoknak felajánlott korlátlan hitel lehetőségét, és megerősítette, hogy a továbbiakban is folytatja az államkötvények vásárlását. Azóta a Stoxx Europe 600 index 6,6 százalékot emelkedett, az euró pedig 11 százalékot erősített a dollárral szemben, törölve az elmúlt három hónap veszteségeit.

Lena Komileva, a Tullett Prebon Plc brókercég elemzője szerint az európai banki stressz teszteket követően mérséklődtek a likviditással kapcsolatos félelmek, ez pedig csökkenti a Fedre nehezedő nyomást az azonnali intézkedések terén.

A Bloomberg elemzése szerint az EKB által is elősegített rali lélegzetvételhez juttathatja Ben Bernankét, és kollégáit, akik így holnapi ülésükön anélkül állapíthatják meg, hogy növekednek a gazdasági kockázatok, hogy lépéseket tennének. Ha így történik, az kellemetlen meglepetést okozna számtalan befektetőnek, hiszen a Fed vezetőjének legutolsó nyilatkozata után sokan készpénznek vették, hogy monetáris könnyítésről dönt az amerikai jegybank.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva