Hírek

2010.08.03. 14:42

Learatták a búzát - kevesebb, de nem fertőzött

A betakarított búza mennyisége 3,5 milliárd tonna. Fertőzések ugyan előfordulnak a kedvezőtlen időjárás miatt, de mértéke nem jelentős.

MTI Eco - Világgazdaság Online

Július második felében a korábbinál szárazabb és melegebb időjárásnak köszönhetően felgyorsultak az aratási munkák, amelyek augusztus első hetére lényegében befejeződtek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) honlapján.

A közlemény szerint az őszi búza 1 millió hektáros betakarítható területének 92 százalékán megtörtént az aratás. A kedvezőtlen időjárás miatt a korábban becsültnél gyengébb, országosan hektáronként 3,7 tonnás termésátlaggal így mintegy 3,5 millió tonnát takarítottak be, amely a tavalyi eredménynél csaknem 20 százalékkal alacsonyabb.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára július közepén jelezte, hogy 3,5-4 millió tonna búza fog teremni az idén, ami fedezi az ország kenyérgabona-szükségletét, és várhatóan még exportra is jut. A betakarított mennyiség megfelel az államtitkár által közölt adattal, igaz, annak alsó határát súrolja.

A MOSZ (Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége) arra számított június végén, hogy 4 milliárd tonna kenyérgabona kerül betakarításra a vihar, belvíz és árvíz pusztítása miatt.

Az eddigi vizsgálatok alapján a learatott búza 60-70 százaléka malmi minőségű, így 30-40 százalékot tesz ki a takarmányminőség. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyes területeken eltérő mértékben előfordulhatnak gombafertőzések is, de a jelentős fertőzésről felröppent – vélhetően spekulációs szándékú – híreknek nincs alapjuk - szögezi le a minisztérium. A gomba vélhetően Afrikából származik.

A Kisalföld arról számolt be július végén, hogy a gombafertőzés hatására brutálisan drágulhat a liszt ára. Akkor Csordás S. Tibor a Pannonmill Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a vártnál is nagyobb a búza gombafertőzöttsége, így előfordulhat, hogy a malmok behozatalra kényszerülnek – írja a Kisalföld. A szakemberek akkor azt mondták, hogy a búzák beltartalomra jók, de fertőzöttségük olyan súlyos károkat okozott, hogy nagy mennyiség esik ki az őrlésből.

Az idei búzatermés a hazai élelmezési célú szükségletet bőven fedezi. Az árpával és az ősszel betakarítandó kukoricával együtt pedig a jövő évi takarmányigény is várhatóan biztosítható. A belföldi felhasználáson felül jelentős mennyiségű gabonakivitelre is számít a szaktárca.

Befejeződött az őszi árpa betakarítása is, ebből 185 ezer hektárról, hektáronként 3,6 tonnás országos termésátlag mellett 665 ezer tonna került a raktárakba. Ez a tavalyi eredménynél mintegy 6 százalékkal alacsonyabb.

A hátralévő időszakban még kisebb területeken folynak aratási munkák, de ezek várhatóan nem lesznek kihatással az országos eredményekre. Jelentős mennyiségű szabad raktárkapacitás áll rendelkezésre, így a learatott áru probléma nélkül betárolható - hívja fel a figyelmet a VM.

A magyarországi gabonapiaci árak a nemzetközi tendenciáknak megfelelően július második felétől jelentősen emelkednek, az elmúlt két hétben a búza és az árpa jegyzései 20 százalék körüli mértékben nőttek - emlékeztet a VM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva