Hírek

2010.08.02. 12:00

Már nemcsak a diploma menő

Az idei évben a korábbinál többen jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, emellett azonban nőtt a felsőfokú szakképzésbe jelentkezők száma is.

Világgazdaság Online

Az elmúlt évhez viszonyítva idén jóval több felvételiző adta be a jelentkezését valamelyik főiskolára vagy egyetemre (tavaly 127, idén 140 ezren) – derül ki a NSZFI közleményéből. Ugyanakkor megfigyelhető az arányok egyfajta eltolódása: új és rendkívül pozitív jelenség, hogy idén megnövekedett a felsőfokú szakképzésbe jelentkezők száma.

A több mint 12000 felsőfokú szakképzésbe jelentkező is jelzi, hogy az éleződő versenyben a szakiskolák érdeke, hogy megfeleljenek a növekvő igényeknek. A tanulók számára olyan vonzó lehetőségeket, európai színvonalú képzést kell nyújtaniuk, mellyel a megszerzett képesítésük piacképessé válik.

Ennek alapvető feltételei a jó tananyagok; a megfelelő képzettségű, nyelveket is beszélő szakmai tanárok, oktatók, szakoktatók; a pályakövetés rendszerének kialakítása; a vizsgarendszer fejlesztése és az európai uniós elvárásokkal összehangolt minőségbiztosítás; valamint a munkahelyi gyakorlati képzés ösztönzése. E célok megvalósításához az Európai Unió is segítséget nyújt, így már a magyarországi szak- és felnőttképzésben is folyamatos a fejlesztés.

A TÁMOP 2.2.1 kiemelt projekt nyolc szakmai alprojekt keretében fejleszti a szak- és felnőttképzés egyes elemeit (pályakövetés, minőségbiztosítás, szakmai vizsgarendszer fejlesztése), másrészt a képzés tartalmát (mérés-értékelés, tananyagfejlesztés); továbbá jelentős humánerőforrás-fejlesztési komponenst is tartalmaz: a szakmai tanárok, oktatók, szakoktatók szakmai ismereteinek fejlesztése és idegen nyelvi kompetenciáinak fejlesztése, valamint a munkahelyi gyakorlati képzés ösztönzése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva