Hírek

2010.08.18. 10:29

Naomi Campbell és a "véres gyémántok"

Bár nem Naomi Campbell lesz az, aki megtisztítja a világ gyémántkereskedelmét, de talán lebuktatja az egykori libériai hadurat, Chrales Taylort.

Újvári Miklós

A szupermodell vallomása, amelyet a Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt tett, segíthet rávezetni a nemzetközi bíróságot arra az útra, amelyen bebizonyítható, hogy a diktátor gyémántokért cserébe szállított fegyvereket az utóbbi évtizedet legkegyetlenebb polgárháborújába, Sierra Leonéba. A tény, hogy a modell gyémántokat kapott ajándékba (nagy valószínúséggel) Charles Taylortól, ráirányítja a figyelmet, a „véres gyémántok" máig tartó világkereskedelmére, amelyben a termelő országok kormányai, a kereskedelmi és gyémántcsiszoló cégek ugyanolyan hibásak, mint a végfelhasználók.

Sierra Leone iskolapéldája a koszos vagy véres gyémántok kereskedelmének. A világ évtizedek óta küzd az ellen, hogy afrikai diktatúrák ezekből a kövekből finanszírozzák háborúikat. Angola, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Libéria kormányai és lázadó csapatai hasonlóan éltek a gyémántbányák kincseiből. A nemzetközi kísérletek a polgárháborúkból származó gyémántok kereskedelmének betiltására pedig mindig késve és gyegén érkeztek. 1998-ben az ENSZ tilalmat fogadott el az angolai gyémántok importjára abban az esetben, ha a kő nem viseli a kormány tanúsítványát. Ezzel igyekeztek kiszűrni, hogy az Unita lázadói is kereskedelmet folytassanak. A program szerény eredménnyel járt.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva