Hírek

2010.08.10. 14:27

NGM: Gyorsabb lesz a kilábalás

A Nemzetgazdasági Minisztérium jobbnak látja a növekedési kilátásokat, a 2010-es előrejelzését -0,2 százalékról 0,6 százalékra módosította. A globális folyamatok jobbak a vártnál, az export is dinamikusabban bővül. A kiadványból azonban az is kiderül, hogy a CDS árazás és az államkötvények hozama is megemelkedett az utóbbi hónapokban.

NGM - Világgazdaság Online

Nemzetgazdasági Minisztérium módosította a korábbi előrejelzését, mely szerint 0,2 százalékkal csökkenne a 2010-es GDP. A keddi előrejelzés 0,6 százalékos bővüléssel számol, elsősorban a kedvező világgazdasági folyamatok okán.

Az NGM többek közt azért módosította a növekedési kilátásokat, mert 2010 első negyedévében „a globális konjunktúra a vártnál dinamikusabb bővülést mutat”. Az NGM szerint azonban a globális és pénzügyi piacokon a folyamatokat a válság harmadik szakaszának alakulása határozza meg (a pénzügyi majd reálgazdasági után), az adósságválság.

Az export dinamikus bővülése is okot ad arra, hogy gyorsabb növekedésre számítsunk, azonban a háztartások fogyasztása a vártnál nagyobb mértékben esett vissza, mely a magas inflációnak és az időjárás okozta károknak is betudható.

Májusban növekedett a versenyszférában foglalkoztatottak száma, de az állásukat elvesztők magas aránya és a foglalkoztatás bővülésének lassú üteme magas munkanélküliségi rátát eredményezett az év első hónapjaiban. A minisztérium arra számít, hogy az év második felében lassan, de bővül a foglalkoztatottak száma.

Az idei inflációt a gyenge kereslet dezinflációs hatása uralja, de a gyenge árfolyam és a magas élelmiszerárak miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium azt várja, hogy 4,7 százalékos lesz a pénzromlás üteme. Elemzők is az infláció csökkenésére számítanak.
A folyó fizetési mérleg egyensúly-körüli lehet az év végére, az EU-transzferek ebben az évben jelentősebb tőketranszfereket tartalmaznak, mint tavaly, így a tőkemérleg amúgy is pozitív egyenlege tovább javul. Az ország nettó külső finanszírozási képessége meghaladja a GDP 1,5 százalékát.

Az államháztartás bevételének romlása az elmaradt adóbevételeknek köszönhető, a hiány elérte a GDP 119 százalékát június végére. Úgy vélik a minisztériumnál, hogy a 29 pontos akcióterv garantálja a 2010-es GDP arányos 3,8 százalékos hiányt.
Az első negyedévben az államadósság elérte a GDP 80 százalékát, a második negyedévben az árfolyam leértékelődése okozott gondot; a piac volatilitásának növekedését pedig elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat változásának tulajdonítják.

Az NGM szerint a lakossági fogyasztás visszaesése a 2009-es 6,8 százalékos esés után 2010 júliusában további 2,5 százalékos szűkülés következhet be, az előző évhez viszonyítva. A lakossági fogyasztási kiadás ennél is nagyobb mértékben csökken, mintegy 3 százalékkal.

A munkanélküliségi ráta 11,7 százalékkal nőtt 2010 júliusában az előző évhez viszonyítva, a foglalkoztatottak száma 0,5 százalékkal csökkent.

A magyar CDS felár a románhoz igazodik, az év során volt olyan időszak, hogy azt meg is haladta. Az állampapírok hozama az év ötödik hónapjáig folyamatos csökkenést mutatott, a 10 éves kötvény hozama a januári 8 százalékról 6,5 százalék alá esett, azóta ismét elérte a 8 százalékos szintet, lejenleg 7,5 százalékon áll. A 3 éves kötvény hozama 7,5 százalékról indulva 5,5 százalékig csökkent májusra, azóta újra 7 százalékra emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva