Hírek

2010.08.30. 09:44

Piramisjátékra jó a zéró közeli kamatszint

A sokadik mentőövet kapták a piacok, pénteken Ben Bernanke, a Fed elnök dobta be az újabb segítséget a befektetőknek a jegybankárok konferenciájának derekán – írja elemzésében a Cashline.

Cashline

Mondandója nem jelentett éles ellentétet a korábbi kommentárokkal szemben, azonban egy-két apró különbséget azért fel lehetett fedezni. Bernanke szerint továbbra sem kell aggódni az amerikai gazdaság jövőjét illetően, mivel az jövőre már tartós növekedési pályára állhat Mindezek ellenére azonban továbbra is a gazdaságösztönző lépések kerültek napirendre, amelyek közül az eszközvásárlási program, a kötelező tartalékon felül összegekre fizetett kamatokkal való machináció és a tartósan alacsony kamatszint propagandája is régi ismerősként köszönt vissza. Az inflációs cél emelése részben új elemnek tekinthető, de sejthető, hogy ez is csak a deflációs spekulációk enyhítését szolgálja.

Bernanke emellett a fiskális stimulusok beindítását szorgalmazta, amely már lejárt lemeznek számít, figyelembe véve a korábbi több száz milliárd dolláros programokat, amelyek eredménye és gazdasági hatása sem egyértelmű.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva