Hírek

2010.08.30. 13:41

Szeptemberben indul a közigazgatási reform

Szeptembertől visszaáll a közigazgatási hivatalok törvényességi ellenőrzési jogköre, ezek a közigazgatási hivatalok megyei illetékességgel működnek majd – mondta el Szabó Erika, államtitkár a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

MR1-Kossuth Rádió - Világgazdaság Online

Az átszervezés célja az, hogy egyszerűbb legyen az ügyintézés és megvalósítsák az egyablakos ügyintézési rendszert, az állampolgárok egy helyen az összes állammal kapcsolatos ügyeiket intézni tudják, és maga a kérelem vándoroljon, ne pedig az állampolgár az államtitkár szerint.

Jelenleg azonban, még nincs meg az a rendszer, ami ezt lehetővé tenné. A földhivatalok, az ÁNTSZ és a mezőgazdasági szakigazgatási szervek csak a saját minisztériumuknak vannak alárendelve. A tervek szerint 2013 végére készül el a rendszer, melyből a rendőrség és az adóhivatal kimarad.

Szeptember elsejétől az átalakítás megkezdődik. Visszaállnak a közigazgatási hivatalok, törvényességi ellenőrzési jogkörrel felruházva. Az önkormányzatok az elmúlt másfél-két évben ugyanis az államtitkár szerint úgy hozhattak helyi rendeleteket és határozatokat, hogy azok jogszerűségét senki sem ellenőrizte, ezért jogsérelem is érhette az állampolgárokat. Január elsejétől pedig felállnak a megyei közigazgatási hivatalokból kialakított kormányhivatalok, élükön kormánymegbízottakkal.

MR1-Kossuth Rádió - Világgazdaság Online -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva